Тактики за написване на най-доброто CV

WYHVZD3IRD

Току що дипломиралите се не са единствените търсещи работа, които трябва да изтупат CV-то си от праха. Независимо дали скоро сте загубили работата си, искате повишение или мислите за смяна на кариерата, можете да се възползвате от съветите на рекрутърите за организация на съдържанието на CV-то, събрани от The Telegraph. Правилната тактика изцяло зависи от ситуацията, в която се намирате.

„Променям посоката на кариерния си път“

Имате много опит в своята сфера и сте си извоювали добро заплащане, но искате промяна. Използвайте CV-то си като инструмент да направите досегашния си стаж релевантен на бъдещата ви кариерна посока. Правете интерпретации на уменията, които имате. Много работодатели стават все по-гъвкави и са отворени за кандидати с умения, които могат да бъдат трансферирани от една област в друга.

„Взех си почивка и искам да се върна на работа“

Независимо дали току що сте създали семейство, пътували сте цяла година или сте се върнали в университета, бъдете готови да обясните защо си взехте почивка и какво постигнахте за този период от време. Поставете се на мястото на човека, който би ви наел. Основният въпрос, който си задава, е дали сте готови да останете на работа в дългосрочен план и дали няма да се нуждаете от нова почивка. Дайте да се разбере, че сте готови за професионалните си стъпки, че въпреки че сте прекъснали дейността си за известно време, все още имате актуални умения и мрежа от контакти.

Не оставяйте просто празно място в CV-то си. Освен това ще ви бъде по-полезно да заложите на изградените си професионални връзки, за да организирате среща с потенциален работодател. Във вашата ситуация препоръката може да ви свърши по-добра работа от стандартното онлайн кандидатстване. Най-големите компании работят със схеми за препоръки за потенциални служители от настоящи служители.

„Току що се дипломирах, но успехът ми не е впечатляващ“

Ако представянето ви по време на обучението не е било брилянтно, не се тревожете. Придобиването на висока квалификационна степен е предимство, но в зависимост от сферата, в която искате да се реализирате, невинаги е решаващият фактор. В CV-то си наблегнете на личните умения и стремежи. По-ниските оценки се пренебрегват, когато се залага на талант, амбиция и потенциал. В сектори като рекламата, продажбите и креативните професии придобитата степен не означава твърде много. Талантът може да бъде забелязан благодарение на способности и упоритост.

„Образованието ми е страхотно, но нямам професионален опит“

Ако сте вложили много труд в академичните си изяви, но нямате реален опит на работно място, не се тревожете – не сте сами. Може да имате повече опит, отколкото предполагате, макар че никога не сте работили на трудов договор. Важно е не просто да опишете всяка дейност, с която сте се занимавали до момента – с това вероятно само ще отегчите рекрутъра, който чете CV-то ви. Важни са уменията, които сте придобили по пътя. Не забравяйте, че доброволчеството и хобитата също са ви дали много и са ви форматирали като професионалист. Старайте се да представите балансирано количество информация за себе си, като наблягате на уменията си, без да се притеснявате, че ви липсва опит.

„Бил/а съм на стажове, но до момента не съм намерил/а своята работа“

Стажовете са създадени, за да получите достъп до избраната от вас сфера. Ако сте участвали в няколко стажа, но не са ви наели на работа, помолете работодателите си за обратна връзка. Надявайте се, че някой от тях ще бъде откровен с вас. Може би сте по-добри в нещо друго и ще е по-продуктивно да смените кариерата си. Грешен ход би бил да не обмислите тези възможности и да разчитате на механично изброяване на стажове в CV-то си.

Свързани публикации