„Техниката на косматата ръка“ или как да угодим на безкрайно капризни шефове

Източник: Flickr.com (Автор: Coty Grissom)

Източник: Flickr.com (Автор: Coty Grissom)

Понякога (често) шефовете и клиентите съществуват, само за да намерят грешка в работата ни и да ни вгорчат живота. И ако имате работа с такива хора, обмислете възможността нарочно да добавите пропуск или грешка в работата си, за да ги разсеете. Този съвет дава авторът Оливър Бъркман, който видимо е страдал от подобни взаимоотношения.

Принципната идея зад горната стратегия е клиентът (или киселият шеф) да намери лесно очевидната грешка и покрай зародилото се у него удовлетворение, че „ви е хванал“, да остави другите критики настрани.

Техниката е наречена „косматата ръка“ и се е зародила първоначално в главата на един хитроумен дизайнер. Творецът имал нещастието да работи още преди години (преди появата на компютрите) с някакъв особено критичен и досаден клиент, който постоянно изисквал нелепи и ненужни промени в предложения рекламен дизайн. Един ден той забелязал на фотографираното концептуално предложение за реклама косматата ръка на дизайнера, „случайно“ уловена в кадър. Клиентът се развикал недоволно, сочейки ръката. Дизайнерът примирено се извинил и попитал: „А след като махнем ръката, можем ли да пращаме нещата за производство?“. След утвърдителния отговор от страна на клиента, дизайнерът се заловил за работа. Впоследствие споделил с колегите, че ръката съвсем неслучайно била на снимката и наистина постигнала ефекта си – клиентът, доволен от „зоркото“ си око, оставил на спокойствие дизайнера и повече не се заглеждал в детайлите.

Разбира се, техниката на „косматата ръка“ работи само при шефове и клиенти, които са всеизвестни със склонността си да търсят грешки и пропуски. С разумни и диалогични хора няма причина да се постъпва по същия начин. Затова, ако решите да пробвате въпросния подход, преценете наистина внимателно плюсовете и минусите и едва тогава вземете решението.

Свързани публикации