Тенденциите в писането на мотивационно писмо през 2016

Тенденциите в писането на мотивационно писмо през 2016

Продължителността на вниманието, което отделяме на съобщенията, насочени към нас, постоянно намалява и вече е само няколко секунди. Нека се замислим как този факт се отразява на търсенето на работа и процеса по подбор на персонал. Според Jessica Holbrook Hernandez традиционното мотивационно писмо е мъртво. През 2016 мотивационното писмо следва да е съобразено с някои тенденции.

Тенденция 1: намаляване продължителността на внимание

Не само че намаляването на продължителността на вниманието променя начина, по който възприемаме информацията. Умът ни се променя. Използваме мобилни устройства и консумираме онлайн съдържание. Променя се и начинът, по който търсим работа. Споделяме само най-важното и под най-кратката възможна форма. Това е истинско предизвикателство пред онези, за които е трудно да говорят за себе си или които не умеят да спестяват детайлите.

Тенденция 2: направете го лесно за четене на мобилни устройства

През 2016 мотивационните писма трябва да отговарят на все по-голямото търсене на съдържание за мобилни устройства. Новото мотивационно писмо или e-note трябва да е с дължина, която позволява цялата информация да бъде събрана на един екран. Не очаквайте, че ще успеете да напишете невероятно стегнато мотивационно писмо още с първия си опит. Напишете пробна версия, а после се върнете, за да я редактирате. Целта е да използвате до 150 думи, за да успеете да поберете целия текст на един мобилен екран, без да се налага преместване.

Тенденция 3: оставете пространство

Уверете се, че оставяте достатъчно празно пространство. Това ще направи съдържанието по-лесно смилаемо за читателя. Помислете за влиянието на социалните медии върху начина, по който възприемаме информацията. В Twitter например има ограничение за размера на публикациите – то е 140 символа и не е случайно. Всъщност този ход е брилянтен, когато целта е задържане на вниманието на публиката.

Тенденция 4: ангажирайте и очаровайте читателя

Започнете мотивационното си писмо с интересен въпрос или завладяващ факт. Обърнете се директно към публиката си, осъществете връзка с нея, посочете факт, който засяга читателя и неговите нужди. Винаги говорете за онова, което му е необходимо.

Тенденция 5: вие сте отговорът

Вече сте отбелязали, че читателят на мотивационното ви писмо има определени нужди. Те са проблемът, въпросът. Вие сте решението на проблема, отговорът на въпроса. Важното е да го докажете. Можете да използвате кратки подточки с доказуеми резултати. Можете да използвате и свободен текст, който да оформите според собственото си желание. Хубавото е, че тази част от мотивационното писмо е приспособима към различни условия и може да бъде персонализирана.

Тенденция 6: следвайте ясна формула

Ако следвате една основна формула за писането на мотивационни писма, никога вече няма да се чувствате сякаш започвате от нулата. Помнете, че всяка от точките във вашата формула трябва да бъде кратка.

Започнете с въпрос или с изявление, което цели да ангажира читателя.

Определете коя е базисната му нужда.

Отбележете, че именно вие сте решението.

Докажете го с аргументи.

Завършете с призив за действие.

Проверете и не забравяйте, че не трябва да надвишавате 150 думи.

Тенденция 7: завършете с призив към действие

Искате ли да научите повече? или Готови ли сте за резултати като тези? Нека поговорим. Можете да персонализирате своя призив към действие. Ключово е да не забравяте каква е идеята на тази част от мотивационното писмо – искате да накарате читателя да действа, независимо дали това означава да ви се обади, да ви изпрати имейл или да прегледа LinkedIn профила ви. Искате да направи следваща крачка, а не да се задоволява с мотивационното ви писмо.

Имайте предвид тези тенденции следващия път когато пишете мотивационно писмо и ще бъдете една крачка пред конкурентите си.

Свързани публикации