Да си намерим работа онлайн – възможно е!

Да си намерим работа онлайн – възможно е!

Онлайн търсенето на работа съвсем не е нов подход и голям брой кандидати го използват ежедневно. Важно е обаче да разберем как да направим така, че търсенето на работа в необятното интернет пространство да бъде максимално ефективно. Ето няколко идеи за това как да разширим възможностите и да увеличим шансовете си.

Обяви за работа

От зората на ерата на интернет най-предпочитаният метод за търсене на работа остават сайтовете за обяви. Предимството им е, че представляват бърз и лесен начин да отсеете свободните позиции, към които проявявате интерес, и да кандидатствате. Можете да филтрирате хилядите обяви с помощта на ключови думи, по сектори и конкретни компании, по възнаграждение и експертност на позицията. В България най-масовите сайтове са: Jobs.bg, JobTiger.bg и Zaplata.bg. Във всеки един от тях всеки ден се качват над 100 нови позиции, които могат да са вашето ново работно място. Кандидатстването е улеснено максимално и се случва посредством бутон за кандидатстване.

Социални и професионални мрежи

Освен сайтовете за търсене и предлагане на работа, често използван метод за търсене на работа в онлайн пространството са социалните и професионални мрежи. LinkedIn, например, е най-голямата професионална мрежа, където бихте могли да си създадете профил, да резюмирате какви са Вашите умения, компетенции и опит и да създадете своеобразно онлайн CV. Така специалистите по подбор в търсене на нови попълнения за екипите си с Вашия профил бързо ще Ви разпознаят като потенциален бъдещ служител. В LinkedIn можете още да следвате профилите на компаниите, да създавате професионални връзки с конкретни специалисти на принципа на нетуъркинга и да разглеждате обявени свободни позиции на компаниите. Полезна и работеща функция е възможността да зададете интересите си, и щом мрежата знае какво търсите, на определен период Ви изпраща новите свободни позиции.

Кариерни страници на компании

Почти всяка компания вече има специална страница на корпоративния си уебсайт, която е посветена на кандидатите – там се публикува информация за културата на компанията, начинът на работа в нея, локация на офиси и всички свободни към момента позиции и информация за тях, и е възможно директно да кандидатствате през системата.

Сайтове на кариерни събития

Голяма част от компаниите участват в кариерни събития. Ако по някаква причина не сте успели да присъствате на последното подобно събитие, можете да използвате сайта му. Там обикновено е наличен списък с всички участващи компании с логата им, които водят към работодателски профил или кариерна страница и свободни позиции. Използвайте този източник на информация и кандидатствайте за компаниите и позициите, от които се интересувате.

Виртуални дни на кариерата

Освен кариерни събития на живо, в България вече се организират и виртуални такива, които се провеждат онлайн и отново предлагат възможност да се свържете директно с представител на компанията, но под формата на чат. Това Ви дава възможност да намерите новата си работа, докато се намирате в уюта на собствения си дом, на почивка или пък пиете кафе в парка.
Независимо по кой от тези пътища ще тръгнете, помнете, че най-важно е, когато стартирате търсенето, да сте наясно с намеренията, способностите и талантите си и да подготвите кандидатурата си така, че да изпъкне.

Запомнете, че компаниите вече не използват стария метод за разпространение на свободните си позиции във вестниците, за това трябва да бъдем актуални, а използвайки онлайн мрежата, ние винаги ще сме в крачка с новостите и ще задоволяваме своите нужди в реалността. Последвайте компаниите в LinkedIn, а защо не и във Facebook и бъдете винаги актуални. Няма от какво да се притеснявате. Може би единственото такова е да не си загубите времето, но ако знаете какво търсите това няма да се случи и ще използвате пълноценно прекараното време, в търсене на своята мечтана кариера.

Статията e за публикувана първоначално в сп. „Журнал за жената“, декември 2019 г.

Свързани публикации