Как да отговорите любезно на неуместните въпроси, когато сте безработен

StockSnap_EPNK1H7KBP

Тактичността не е силна страна на повечето хора. Осъзнаваме това тъкмо когато хората ни задават неуместни въпроси. Един от моментите, в които най-малко се нуждаем от подобно поведение, е, когато сме в процес на търсене на работа.

Понякога близките и приятелите ни се интересуват от подробностите с най-добри намерения, но това не прави коментарите и въпросите им по-малко дразнещи. Ето защо Aja Frost е подготвила кратък наръчник на възможните отговори, които ще ви помогнат да излезете от неприятната ситуация.

  1. „Къде кандидатства? Къде ходи на интервю?“

Със сигурност ще има хора, които ще задават въпроси за всеки детайл от търсенето на работа – или защото са любопитни, или защото се опитват да завържат разговор. Това ви поставя в неудобна позиция. Не искате да бъдете груб, но ако не получите работата, ще бъдете изправен пред още неудобни ситуации, например: „Обадиха ли ти се от фирмата Х?“.

Отговорът

„Не искам да ти казвам подробности, преди да е напълно сигурно. Когато приема някоя оферта за работа, веднага ще научиш.“

  1. „От колко време си търсиш работа?“

Ако тъкмо сте започнали да търсите, няма да ви е особено трудно да отговорите на този въпрос, но ако ви се струва, че търсите работа от цяла вечност, може да се почувствате така, сякаш отсрещната страна ви съди. Независимо дали е вярно или не, опитайте любезно да отклоните въпроса.

Отговорът

„Търся от доста време – предпочитам да намеря най-подходящата възможност, отколкото да бързам да се впускам в работа, която не е за мен.“

  1. „[Име] току-що беше назначен във [фирма]. Трябва да опиташ там.“

Колкото и да е дразнещ този съвет, вероятно е подбуден от добри намерения. Възможно е досега да не сте се сещали за тази фирма и да разгледате свободните позиции в нея. Може и да не се интересувате от тази информация. Във всеки случай се налага поне вие да проявите тактичност.

Отговорът

„Благодаря за предложението. Ще проверя.“

Ако човекът продължава да настоява: „Не е точно каквото търся, но още веднъж благодаря, че мислиш за мен.“

  1. „И какво правиш по цял ден, след като не работиш?“

Подгответе се да отговаряте на такива въпроси, идващи от устите на твърде откровени (или по-скоро груби) хора. Може и да е трудно, но сте в състояние да излезете дипломатично и от тази ситуация.

Отговорът

„Нали знаеш какво казват за търсенето на работа – то самото е работа.“

А ако работите по някой страхотен страничен проект:

„Освен че търся работа, изпращам документи и ходя по интервюта – което, да ти кажа честно, отнема доста време – работя и по стартирането на собствен блог.“

  1. „Не мислиш ли, че си твърде придирчив?“

Ако от известно време си търсите работа, но усилията ви са безуспешни, любимите ви хора може да започнат да се тревожат, че причината не е в позициите или фирмите, а във вас. Опитайте се да обърнете внимание на факта, че въпросът идва от човек, който е загрижен за вас, и да не реагирате негативно.

Отговорът

„Смятам, че е наистина важно да открия длъжност и фирма, където ще мога да правя най-доброто, на което съм способен. Ако за тази цел трябва да отида на още няколко интервюта, съм съгласен да го направя.“

  1. „Сигурен съм, че все нещо ще излезе.“

Това изявление би трябвало да е успокоително. За съжаление, когато правите всичко по силите си, за да намерите работа, подобен коментар е в състояние да ви разтърси. „Нещо ще излезе“ – сякаш вие стоите и пасивно чакате някой работодател да се появи от нищото и да ви предложи страхотна работа. Освен това, не искате просто „нещо“, няма да се задоволите с каквото и да е.

Отговорът

„Уверен съм, че ще открия подходящата работа. Посвещавам много време и усилия на търсенето и знам, че си заслужава. Благодаря ти за подкрепата.“

  1. „Хей, може би това предложение ще те заинтригува“

Когато някой, който познава силните ви страни, интересите, уменията, образованието, професионалните ви качества и целите в кариерата ви, ви изпрати обвява за работа, обикновено има право. И все пак, списъкът с хората, които ви познават толкова добре, вероятно е кратък. И още нещо: когато човек ви изпрати обява, обикновено очаква непременно да кандидатствате.

Отговорът

Ако имате интерес да кандидатствате: „Много ти благодаря, че мислиш за мен. Изглежда като отлична възможност. Ще проуча фирмата и позицията.“

Ако нямате интерес: „Много ти благодаря, че мислиш за мен! Макар че изглежда като отлична възможност, аз търся [конкретно условие, което наистина държите да бъде спазено].

  1. „Ако някой ти предложи работа, трябва да я приемеш“

Е, добре, това е по-трудно за преглъщане. Може би вече са ви предложили работа, но сте имали основателни причини да не я приемете. Възможно е и все още да не сте получили конкретно предложение, но това не означава, че сте толкова отчаян, че бихте приели всичко. Най-адекватната реакция е плавно да смените темата.

Отговорът

„Иска ми се да беше толкова просто. И така, какво мислиш за [нещо странично – филм, книга, събитие в живота на общ приятел]?“

  1. „Мислил ли си да се върнеш в университета/ да си намериш работа на половин ден/ да приемеш предложение за по-нископлатена работа?“

Да, може би го обмисляте. Въпреки това звучи така, сякаш човекът ви казва „ти си безработен, защото се целиш прекалено високо.“ Независимо, че е неприятно, отново е по-добре да се придържате към добрия тон.

Отговорът

„Определено продължавам да обмислям възможностите си.“

Свързани публикации