Убеждаване, а не нерви. 5 техники да постигнем своето

adon_C

Голяма част от ежедневната ни комуникация всъщност е убеждаване. Замислете се – убеждавате близките си да свършат нещо или да ви придружат където пожелаете, убеждавате колегите си, че дадена дейност трябва да се случи по точно определен начин или че вашите идеи са правилните, убеждавате клиентите си, че цената ви е справедлива за качеството, което предлагате, убеждавате банката, че трябва да ви даде заем и т.н.

За съжаление, повечето хора правят това по грешен начин. Обикновено се разчита на заповеди, подмазване и манипулиране. А това разваля отношенията, пише Джон Брандън за INC., посочвайки, че правилният начин да убеждавате някой е да достигнете до осъзнаване на споделената нужда на двете страни. Той дава 5 съвета как да постигнем това.

Винаги разказвайте предисторията

Хората искат да знаят защо искате нещо да се случи по точно определен начин. Трябва да сте откровени и реалистични в желанията си. Викането няма да помогне. Например ако телефонът ви се повреди, вместо да вдигате веднага скандал, по-добре спокойно обяснете на техника, че ви предстоят важни обаждания и апаратът ви трябва възможно най-бързо, защото иначе компанията ви търпи загуби.

Научете се на търпение

Някои неща си заслужват чакането. Понякога постигането на желаното е просто упражнение в търпение. Не се отказвайте, ами изгответе резервен план докато чакате. Спешността, която чувствате сега, може да не е от голямо значение в дългосрочен план. Предимствата от това да се научите на търпение са много, но едно от тях е, че спокойните хора изглеждат по-уверени и така по-лесно убеждават останалите в правотата си.

Фокусирайте се върху взаимоотношенията

Това може да изисква завой в начина на мислене. Добрите дългосрочни взаимоотношения са всъщност това, което търсим в бизнеса и живота. Може да ви се струва, че трябва да спечелите този договор за 20 хил., но всъщност е по-важно, да изградите взаимоотношения, така че същият клиент да ви носи по 20 хил. всяка година в следващото десетилетие. Добрите взаимоотношения със служители, колеги, партньори и клиенти са най-важният резултат от убеждаването, а не моментното увеличение на печалбата.

Спрете да изисквате и ласкаете

Някои от най-жалките хора, които ще срещнете, смятат че ласкаенето и раболепниченето е начинът да постигат своето. Хората обаче не са глупави. Няма как да спечелите уважение по този начин, а тези, които наистина могат да разчитат винаги на съдействие от другите, са не подмазвачите, а приятелски настроените, вежливите, алтруистичните и милите.

Вижте цялостната картина

Най-добрият начин да постигнете нещо, е да се отнасяте към живота, като към маратон, а не като към спринт. В крайна сметка това, което търсим всички, е истинска реализация, пълноценни отношения, късче мир и спокойствие на фона на целия хаос.

Отивате да си купите нещо и с влизането започвате едва ли не да се сърдите на продавача, че продуктът е прекалено скъп. Пазарите се грубо до последно. Вероятно дори си осигурявате добра цена. Обаче си създавате стрес, съсипвате деня на отсрещната страна и всички ви смятат за нещастник. Пробвайте да направите същото, но без да сте груби. Преструвайте се, че намалението не ви е нужно. Вероятно пак ще получите отстъпка, но околните ще ви харесват, например децата ви, които водите с вас. Това е голямата победа.

Свързани публикации