Учени: ето какво се случва, ако се оплаквате на работа

StockSnap_MI902J0X1H

Някои казват, че човек не бива да таи лоши емоции, че е нездравословно да задържате всичко в себе си и че трябва да го излеете, за да се почувствате по-добре.

Мислите, че това е добър съвет? Така колегите ви накрая ще ви чуят, нали? Не бързайте толкова, пише Marcel Schwantes в своя статия за Inc.com.

Според ново изследване, публикувано в European Journal of Work & Organizational Psychology, макар че да излеете яда си за нещо или към някого може да ви донесе временно облекчение, да живеете с подобна негативна енергия всъщност ви кара да се чувствате още по-зле.

По-конкретно, ако постоянно се оплаквате и критикувате другите, този начин на мислене ще затвърди негативните събития в ума ви и ще доведе до сериозни нарушения в способността ви да се концентрирате, да работите, да бъдете ефективни.

Всичко се свежда до „спортния дух“

Ето какви са основните изводи от проучването. Всички 112 участници в него, които имат постоянна работа, са помолени да си водят служебен дневник за три дни. В края на всеки ден участниците записвали колко са се оплаквали и в каква степен са се фокусирали върху проблемите в работата си. След това били помолени да оценят настроението си в края на всеки работен ден.

Участниците, които не реагирали „спортсменски“, тези, които се фокусирали върху лошите преживявания за относително дълги периоди от време, били в лошо настроение постоянно – някои по 24 часа. Вместо да изпуснат парата, като споделят проблемите си, лошото им настроение ставало още по-лошо. На следващия ден при тези служители се наблюдавали по-ниски нива на енергия и отдаденост към работата. Това е резултат, който определено не е добър за бизнеса.

Когато спортният дух е нисък, негативните събития имат по-голямо влияние върху нас – не само върху моментното ни състояние – по-малко удовлетворение и гордост от постигнатото през този ден, но и по-лошо настроение на следващата сутрин.

Когато спортният дух е висок, т.е. не се оплакваме, не преувеличаваме маловажните въпроси и не се трогваме от нещата твърде много, лошите събития, дори онези, които оценяваме като ужасни, нямат толкова силно влияние върху отдадеността ни към работата.

Трябва ли да спрем да се оплакваме?

Какво казва изследването – трябва ли да стискаме зъби, за да бъде съвестта ни чиста? Не точно.

Да сдържате емоциите си и да не позволявате на останалите да разберат как се чувствате, когато се намирате в напрегната ситуация на работа, все пак е неправилно поведение.

Когато се случват лоши неща, трябва да говорите. Изследователите, обаче, предупреждават да внимавате с емоционалните изблици и с речника, за да не отблъснете колегите си.

Техниката, която препоръчват, е да разрешавате проблемите тактично – с правилния подход, в правилното време (ден-два след негативното събитие, когато вече можете да се контролирате) и да използвате подходящи думи, за да се изразите почтително.

Какво трябва да си спестим? Съзнателно трябва да изберем да избягваме неконструктивната критика и оплакванията по инерция, върху които размишляваме в продължение на часове. Освен ако не искате да сте постоянно вкиснати. Кой иска да работи с такъв човек?

Изследователите определят добрия спортсменски дух като „понасяне на обстоятелства, които не са идеални, или на разсейвания и неудобства на работното място, без оплаквания“.

С други думи, не се впрягайте за дреболии. Преживейте ги и продължете напред. Става дума за избор как искате да се чувствате по-късно. Макар че не сте в състояние да контролирате всичко, което се случва в работата ви, можете да контролирате собствените си реакции.

Публикации от серията