Умения, по-важни от образованието?

Колко е важно образованието, когато започнем да си търсим работа? Разбира се, то все още има огромно значение, но работодателите много рядко наемат хора само по диплома. Ако се притеснявате, че не сте имали възможност или просто сте изпуснали момента и шанса да получите впечатляващо образование, което да украси вашето CV, не унивайте – за вас има място и при най-добрите, стига нивото ви да отговаря на търсенето.

CNN Money са подбрали изказвания от известни топ мениджъри, с които илюстрират, че корпорациите не винаги търсят това, което си мислите:

 

1. В Google не се интересуват къде сте ходили на училище

LaszloBock576Green

Ласло Бок (снимка: Google)

Ласло Бок, вицепрезидентът, който отговаря за човешките ресурси в Google посочва, че има невероятни младежи и в кварталните училища и те намират и наемат хора, отличаващи се с упоритост и решителност. Това определено включва и завършващите обществената образователна система, а не специално такива с дипломи от най-реномираните частни университети.

2. Оценките не те правят силен лидер

В Google доскоро смятали, че оценките са важни при подбора. След това обаче решават да анализират данните си и да видят могат ли да прогнозират доброто представяне. Оказва се, че силната диплома е свързана с добри резултати в първите две години след наемане, но в дългосрочен план няма никакво значение, дали си имал тройки или шестици, поне що се отнася до Google, обяснява Ласло Бок.

Милиардерът и съосновател на Home Depot Кен Лангоун е още по-рязък: „Светът се управлява от тройкаджии“.

3. Желанието за работа е важно

Janet_Yellen_official_Federal_Reserve_portraitСъществува злополучен мит, че успехът се определя основно от нещо, наречено способност“, казва пред студенти Джанет Йелън, председател на Федералния резерв на САЩ. Според нея страстта означава повече и работодателите търсят точно това.

Джанет Йелън (снимка: Федерален резерв на САЩ)

 

4. Характерът има значение

А какво търси Стивън Шварцман изпълнителния директор на хипер-конкурентната инвестиционна компания Blackstone в бъдещите служители? Способност да сключват сделки? Безпардонност? Око за детайла? Не, той търси добри хора. „Това е по-важно и от MBA”, казва Шварцман, въпреки че самият той притежава MBA диплома от Харвард.

5. Умение за съвместна работа

В проучване на компанията за подбор на персонал Express Employment за осемте най-важни качества на кандидатите за работа, образованието се класирало на последното, осмо място. Начело анкетираните поставили способността за съвместна работа, решаване на проблеми и лидерски умения. Това не са качества, за които можеш да вземеш диплома, посочва изпълнителния директор на компанията-организатор на проучването Боб Фънк.

 

Разбира се, в JobTiger смятаме, че образованието е от основно значение, а и доста по-влиятелни хора мислят като нас. Така че макар да има отделни лични истории на успеха на предприемачи, тръгнали дори без диплома от гимназия към големите пари и слава, те са по-скоро изключението, което потвърждава правилото. Така че бихме ви посъветвали да помислите сериозно над образованието си, а горепосочените способности да доразвиете като надграждане над тази стабилна основа.

Свързани публикации