„Ъъъ, ами, нали“ убиват впечатлението от вас. Как да се избавим от паразитните думи

„Ъъъ, ами, нали“ убиват впечатлението от вас. Как да се избавим от паразитните думи

Почти няма човек, който да не вкарва паразитни частици в своята реч. От често срещаните „амиии“ в началото на изказването или накъсването на речта с „нали“, до доста по-просташки примери или пък глупавото „ъъъ“-кане, този дефект в изказването ни разваля ефекта от впечатлението, което може да окаже вашата интелигентност или професионализъм. Не се плашете обаче, защото едва ли сте единствените – проучванията показват, че до 20% от ежедневното говорене се състои от фрази и звуци, които не трябва да са там. И докато това едва ли ще навреди на улични търговци и таксиметрови шофьори, проблемът е особено осезаем при хора, чиято работа изисква публична реч или бизнес срещи на високо ниво. Въобще, чиято комуникации би следвало да съответства на заеманата представителна позиция.

Справянето с паразитните фрази е като преодоляването на всеки друг вреден навик – нужни са малко воля, концентрация и усилия. Задача, разбира се, далеч по-лесна от това да спрете с цигарите например. Ако сте на достатъчно висока позиция, вероятно може да си наемете дори експерт по публична реч, който да изпипа вашето произношение и дикция. За повечето от нас обаче това не е възможно, затова споделяме с вас съветите на специалиста Лиза Маршал, дадени пред QDT.

Първо, съветва Лиза, е най-важно да откриете кои са вашите паразитни думи, защото далеч не всеки осъзнава, че речта му изобилства от такива. За тази цел може да помолите за помощ приятел или близък. Хората покрай вас вероятно са забелязали вашите недостатъци, но не ви казват, а ако не са – просто могат да ви следят известно време внимателно и да ги отбележат за вас. Ако не искате да споделяте този процес с никой обаче, просто се записвайте разговорите си и прослушвайте записите си. След това пребройте паразитните фрази в един стандартен разговор – ако са над 3-4, значи имате проблем.

Добра идея е и да се фокусирате върху говоренето си – опитайте да се чуете. След седмица записване и внимание върху изказа ви, неминуемо ще сте разбрали къде куца комуникацията ви.

Отстраняването на този проблем отново изисква внимание и концентрирани усилия. Говорете по-внимателно и фокусирано и се опитвайте да избягвате максимално проблемните фрази и думи. Някои дори си закачват бележки около монитора с нежелателните изрази, които да им напомнят да ги избягват, докато говорят. Пробвайте да премълчавате паразитните думи. Отначало като резултат могат да се получат паузи, но това е далеч по-добрият вариант от едно „ъъъ“. С времето, твърди експертът, тези паузи ще стават все по-кратки, докато речта ви се изчисти напълно.

Свързани публикации