В защита на офиса – ползите от работата в службата

В защита на офиса – ползите от работата в службата

Вчера (а и в други случаи) сме ви представяли гледната точка на тези, споделящи идеята за работа от дома. Сега нека „чуем“ и най-популярните мнения на защитниците на традиционното – работата в офис пространство. Несъмнено работещ механизъм, класически и изпитан, който в никакъв случай не е загубил своята давност, имащ все още много сериозни основания защо продължава да бъде предпочитан от мнозинството. Ето някои от тях:

  1. Виждате се с приятелите си

Повечето хора създават чудесни и трайни контакти на работното си място, а това води до безкрайно много плюсове. От една страна – прекарвате всеки ден в приятелска среда, в която се чувствате добре. Споделяте сутрешното кафе или обяда си с готини и близки хора и отпускате по време на работа с кратки и забавни разговори и подхвърляния. Но тези контакти и близост могат да бъдат и полезни – както в личния ви живот (все пак оставате приятели дори извън работното място), така и в офиса – винаги знаете, че има някой насреща, който да ви удари едно рамо и да ви подкрепи.

  1. Имате по-добро работно пространство

Около възможността за работа вкъщи витае една идеална представа за уютната ви стая, в която излегнати на дивана или леглото, с лаптоп върху вас, спокойно и приятно работите. Действителността рядко е такава. На първо място – уютната стая не винаги е гарантирана, освен ако не сте наистина подредени и изрядни. На второ – рядко работата се върши само през компютъра – често тя изисква попълване на документи или работа с различни и множество листове, книги и всякакви физически носители, които отнемат място. Освен ако нямате огромно бюро или маса само за вас, много е вероятно уютното ви местенце бързо да се превърне в неудобен и изнервящ хаос от натрупани работни материали. Офис бюрата и пространствата като цяло обикновено са достатъчно просторни и пригодени към тези нужди така, че да не изпадате в подобно положение.

  1. Офисът всъщност ви дава възможност да се откъснете от работата си

Това е може би един от най-силните козове в арсенала от мнения на офис защитниците. С рамкираното си работно време и чисто физическите си граници, офисът ви позволява да оставите работата зад гърба си до следващия ден. Обратното, когато работите вкъщи, вашата стая се превръща в офис, а персоналният ви компютър постоянно ви напомня за предстоящи задачи. Личното и работното пространство се сливат и в един момент се оказва, че не можете да усетите така любимия домашен уют, защото възприемате стаята си като работно място, а удобното кресло – като офис стол. В такъв случай може да изгубите своето лично прорстранство за почивка и постоянно да се усещате така, сякаш сте на работа. А това е нещо, което със сигурност не би подействало добре на никого.

  1. Физически активни сте

Докато защитниците на работата от дома смятат, че придвижването до офиса е загуба на време, „традиционалистите“ пък контрират смело, акцентирайки върху движението. Днес доста хора ходят пеша или с колело до работа или пък предпочитат да се разходят до следващата спирка на превозното средство, с което пътуват. Обедната почивка също е добър повод да се раздвижите до любимото ви място за хапване или някой приятен зелен парк в близост. Все по-често срещани са и тренировките по време на почивка, особено в по-модерните офиси, в които има душове. Това несъмнено създава страхотен тонус и влияе силно на продуктивността, настроението и цялостната нагласа по време на работа.

В крайна сметка бихме казали, че и двете страни имат убедителни доводи, с които добре защитават позициите си. Разбира се, тези две концепции в никакъв случай нямат за цел да откриват универсалната истина или да достигнат до обективно заключение, а просто да покажат страните на монетата. Оттук насетне всеки сам избира за себе си как би предпочел да работи.

Свързани публикации