Варна – градът с най-добри условия за дигитално номадство в света, а Пловдив и София – в топ 10?

RCFX768X06

Дигиталният номад е специалист, който предпочита да работи от различни точки на света, а професията му го позволява благодарение на развитието на новите технологии. Иска да опознава различни места и да им се наслаждава, да съчетава полезното и приятното.

Ако и вие сте част от тази група широкоскроени хора – дигиталните номади, работещи от дистанция, със сигурност знаете, че организацията на подобен начин на живот изисква умения за планиране и подробно запознаване с условията, които биха ви предложили местата, към които искате да се насочите. Все пак целта ви е не само да се забавлявате, но и да бъдете продуктивни в своето поприще.

Един от полезните инструменти за ориентация по отношение на условията за дигитално номадство в различни точки по света може да се окаже The #400Cities Digital Nomad Index. Този списък, който се актуализира постоянно, цели да отговори на въпроса: Кои градове в световен мащаб са евтини, безопасни, с хубаво време и предлагат достъп до бърз интернет? Благодарение на специален алгоритъм и данни за всеки един от тези фактори, събрани чрез краудсорсинг,  е съставен индекс на 400-те градове в света, които са най-гостоприемни към дигиталните номади.

Оказва се, че според тези данни трите най-големи града в България са сред топ 10 на най-предпочитаните градове за работа от разстояние. Варна е на първо място, Пловдив – на трето, а София – на девета поредна позиция. Подреждането на градовете е направено на базата на покриването на четирите основни критерия – цена на живота в района, качество на интернет връзката, данни за престъпността, благоприятен климат.

Според информацията на цитирания сайт разходите за живот, които биха ви позволили да се чувствате комфортно, във Варна, например, възлизат на $898.12. Уточнено е, че изчисленията са направени спрямо месечния бюджет, който е необходим на „млади специалисти, а не на хипита“, т.е. предвидени са разходи за наем на приятен апартамент, за хранене в ресторанти, за пазаруване. Климатът на Варна получава 83 точки, като 100 се приемат за обозначение на перфектните климатични условия. Престъпността в града е оценена с 31, ако 100 означава крайна опасност.

Прави впечатление, че освен Варна, Пловдив и София, в топ 6 влизат четири румънски града: Клуж-Напока, Брашов, Констанца и Букурещ. Сред първите 10 града, подходящи за дигитални номади, са и Хайфа (Израел), Измир (Турция) и Марибор (Словения). Осем от десетте водещи града се намират в Европа.

Преценката не е правена от гледна точка на това колко са атрактивни отделните градове сами по себе си, предупреждава създателят на своеобразната класация. Потребителите могат да изследват собствените си предпочитания чрез филтриране и сортиране на градовете в различни категории.

Страниците на Nomad Cities се отварят като Google таблици в нов подпрозорец на браузъра ви, така че сте улеснени в подреждането и филтрирането на градовете, което ще ви позволи да намерите перфектния за вас самите град.

На сайта ще откриете още данни, улесняващи живота на дигиталните номади, които планират своите бъдещи пътувания с цел работа.

Какво мислите за този списък и за представените данни? Какви са вашите наблюдения за работата от разстояние? Кои са градовете, в които вие бихте предпочели да работите дистанционно?

Свързани публикации