Видео интервюта – как да се подготвим така, че да направим максимално добро впечатление?

Видео интервюта – как да се подготвим така, че да направим максимално добро впечатление?

Вероятно всички помним добре случая от преди няколко месеца, когато по време на интервю на живо в телевизия чрез пряка онлайн връзка от дома на известен експерт, изведнъж зад него настана пълен хаос, след като децата му влязоха в стаята, а съпругата му се опита да ги озапти. Тогава той се справи чудесно със ситуацията, която беше едновременно забавна и нелепа. Във всеки случай обаче вие не желаете нещо такова да стане, докато провеждате важно интервю за работа с видео чат през компютъра си, нали? За да избегнете това – а и още други възможности за неловки и некомфортни ситуации, докато участвате в интервю за позиция, която желаете – четете надолу.

  1. Изберете тихо място, с врата, която може да се затваря/заключва

Предупредете вашето семейство или хората, с които живеете, да не ви притесняват по това време и да не влизат при вас. Ако е нужно – поставете знак на вратата. Помолете ги да говорят тихо, да избягват телефонните разговори близо до вашето помещение и дори ако е нужно – да изключат всичко, което може да звънне и да наруши нужната ви тишина и спокойствие.

  1. Бъдете сигурни, че имате неутрален фон зад вас

Фонът може да разсейва изключително много и това да направи разговора по-некомфортен за човека отсреща. Избягвайте да стоите пред ярки картини, плакати или стени с нетипични цветове. Не заставайте пред прозорци, зад които има интензивно движение. Ако проведете интервюто от дома си, може би не искате да разкриете твърде много от средата – например стар плакат на „Сексът и градът“ или колекция бутилки изпит алкохол от партита. Най-добре е да застанете пред бяла или светла стена, без нищо върху нея, или пък пред прозорец с хубава гледка навън.

  1. Упражнявайте се – запишете примерно интервю, изгледайте го и го ревизирайте

Тук далеч не става въпрос само за съдържанието на вашите отговори, макар и то да е част от упражнението. Заедно с това, трябва да наблюдавате и за други важни фактори. Например – дали камерата ви е разположена на нужната височина; дали осветлението е добро; дали местите често погледа си или жестикулирате твърде много с ръце, което може както да влияе на фокуса на камерата, така и да е неприятно за отсрещния. Преценете дали микрофонът ви прави добър запис и дали всичко е разбираемо; дали има шумово замърсяване и как бихте могли да го отстраните. Всичко това е от изключителна важност за впечатлението по време на видео интервюта – ако сте „тествали“ ситуацията достатъчно, ще бъдете много по-спокойни и уверени.

  1. Облечете се така, сякаш присъствате на интервю на живо

Без значение дали сте у дома или отивате в офиса на дадена компания, вие трябва да сте представителни. Изберете хубава риза, сако, стилна рокля. Помислете и за долната част на тялото – ами ако ви се наложи да станете за нещо и човека отсреща ви види с хубавата риза и домашния панталон отдолу? Най-добре би било, ако подберете желаното облекло и го облечете в примерното видео – така ще видите как изглеждате с него пред камера, дали цветовете не са прекалени, дали от този ъгъл ви харесва как дадената дреха ви стои. Самият факт, че сте облечени така, ще повлияе и на вас и ще ви създаде усещането за реална ситуация.

  1. Подгответе пространството около вас

Важно е да имате на една ръка разстояние всичко това, което би ви било нужно по време на интервю в офис. Вземете бележник, химикал, подгответе си мотивационното писмо и CV-то, в случай че ви потрябва. Можете да подготвите предварително и въпроси към интервюиращия, които също да са до вас. Налейте си чаша вода, за да не се налага да ставате, ако интервюто продължи по-дълго и говорите много. Поставете телефона си или други устройства, които могат да ви разсеят, далеч от вас и ги изключите (или поне спрете звука) – употребата им, дори и „тайна“, може да направи лошо впечатление.

  1. Тръгнете с нагласата като за всяко друго обичайно интервю

Всички съвети за традиционните офис интервюта, важат и тук. Бъдете готови да отговорите на най-често задаваните въпроси, проучете добре компанията, за чиято длъжност кандидатствате. Използвайте тоалетната преди това, а не в средата на разговора, без значение че сте у дома. Имайте идея какво бихте отговорили на даден тип въпроси и упражнете това, за да не сте нито твърде протяжни, нито твърде лаконични в разговора.

  1. Бъдете готови за хаос

Разбира се, колкото и да се подготвяте, могат да изникнат непредвидени ситуации. Да се позвъни на вратата, компютърът ви да направи проблем, някой да забрави, че имате интервю и да влезе в стаята ви. Важното е в тези моменти да запазите самообладание, да се извините и да продължите възможно най-спокойно напред в интервюто!

Свързани публикации