Втори етап от интервюто за работа – грешките, които трябва да избягваме

Втори етап от интервюто за работа – грешките, които трябва да избягваме

Нерядка практика е интервюто за работа да има не един, а два етапа – първа опознавателна по-обща среща и втора такава, която се прави само със селектирани кандидати за отсяване на най-правилния кадър. Макар и със сигурност това, че сте поканени на „втори кръг“, да е ласкателно и похвално за вас, важно е да не изпускате юздите си. Да, краят е близо и вероятно, щом сте стигнали до тук, сте спокойни и уверени, че вие сте Избрания, но е важно да помните, че все още нищо не е сигурно. Затова сме ви подготвили няколко примера, с които да ви покажем, че впечатлението на второто интервю е не по-малко важно и трудно за спечелване от първия ви разговор с рекрутъра. Ето няколко грешки, които трябва да избягвате задължително, ако искате да останете на ниво.

  1. Обличате се така, сякаш вече сте избрани за позицията

В много компании дрес кодът не е ограничен в посока строго делово облекло и предполага приличен, но не твърде официален външен вид. Интервютата обаче и до ден днешен на повечето места остават ситуации, в които е важно да покажете уважение и стил с избор на подходящото представително облекло. И това не трябва да е така само на първия етап от срещите с рекрутъра. Дори да сте поканени на втори кръг, не се успокоявайте твърде много и не превключвайте веднага на твърде ежедневен и непредставителен дрес код. Ако бъдете избрани, ще имате достатъчно време, за да носите любимите си дънки и риза из офиса. Но на интервютата останете напълно елегантни.

  1. Говорите на интервюиращия сякаш ви е добър приятел или стар познат

Множество рекрутъри могат да споделят такъв тип истории – за хора, които още от втората среща заменят деловото ръкуване с топла приятелска прегръдка и преди началото на интервюто започват да задават въпроси, свързани с личния живот на човека срещу тях така, сякаш се познават от години. Това не е нито предразполагащо, нито приятно. Едно нещо е да бъдете приятелски настроени през целия процес и да създадете добро познанство с човека, водещ интервюто ви, съвсем друго е да прекрачите всякакви професионални и етични граници. Никой не казва, че трябва да се държите като робот, но удръжте една уважителна и дружелюбна дистанция.

  1. Хвалите се така, сякаш вече сте назначени

Разбираемо е да се вълнувате от това, че сте преминали на следващия етап. Това ви кара да се чувствате радостни и почти уверени, че мястото е ваше. Започвате да се хвалите наред сред близките си така, сякаш на втория кръг ще се явите само за да подпишете договора. Уви, това рядко е така. Често този разговор е дори по-труден от първия – на това ниво от селектирането на кандидати вече вероятно са останали малко, но със сигурност високо квалифицирани професионалисти за позицията, от които трябва да се избере един. И този един трябва да се докаже като по-добър от всички останали, а това далеч не е нищо и никаква формалност. Този етап изисква не по-малка подготовка от първия – не го приемайте като покана за подписване на договор (освен ако изрично не ви е казано, че сте официално избран). Затова и избягвайте да се хвалите на хората около вас така, сякаш вече сте получили предложение за работа. Ако нещо не се получи както сте очаквали и не бъдете поканени да заемете позицията, ще попаднете в истински конфузна ситуация, в която приятелите ще ви посрещат с „Хей, поздравления, кога започваш?“ или „Как е новата работа?“, след като интервюто е минало неуспешно.  Бъдете скромни и удръжте радостта си до момента, в който окончателно бъдете поканени да заемете мечтаната позиция.

Свързани публикации