Въпросите, които затрудняват всички на интервю за работа – как да им отговорим? (част II)

Въпросите, които затрудняват всички на интервю за работа – как да им отговорим? (част II)

Продължаваме с прочита на някои въпросите, които затрудняват силно по време на интервю за работа и отново ви предлагаме посоки, в които бихте могли да поемете, за да отговорите възможно най-убедително! Ето и днешната селекция:

  1. Къде виждате себе си след пет години?“

Това е въпрос, на който често се отговаря с голям и важен личен план – стартиране на собствен бизнес или пък се заявява амбицията за преквалифициране и преориентиране към друг тип дейност. Освен ако наистина не кандидатствате за сезонна работа, която не изисква твърде голям ангажимент от ваша страна, по-добре не коментирайте желанието си за развитие другаде. Сериозните компании искат да вложат ресурси в сериозни служители, които ще останат за дълго време.

Как да отговорите?

Споделете, че търсите работа, която предполага както отдаденост, така и възможности за развитие, обогатяване (в смисъл на опит и умения) и израстване. Ако виждате позицията за която кандидатствате именно като такава, то обяснете защо това е така и какво искате да постигнете вътре в компанията за идните пет години.

  1. „Каква е най-голямата ви слабост?“

Забравете клишета от типа на – „Абсолютен перфекционист съм!“ или „Всеотдаен работохолик!“ – никой вече не ги взима на сериозно. Такива коментари не показват нито реалистична самооценка, нито пък предполагат, че бихте могли да се отдадете на самоусъвършенстване в тази посока.

Как да отговорите?

Бъдете искрени – със сигурност се сещате поне за едно-две неща, които ви куцат. Но не спирайте до там – ключът към доброто впечатление е веднага след това „признание“ да излезете с решение как смятате, че можете да се подобрите. Например: „Обикновено имам неприятния навик да се заемам първо с по-леките задачи, а чак след това – с по-сложните и дълги такива, а това влияе зле на продуктивността ми. Но при последния проект, по който работех…“. И тук дайте пример как сте опитали да промените това и какъв е бил резултатът.

  1. „Защо искате да работите тук?“

Отново, това е въпрос, който иска да изпита познанията ви за мястото, на което кандидатствате за работа и да помогне на интервюиращия да прецени дали се вписвате в офисната култура на компанията.

Как да отговорите?

Тук вариантите са много и са променливи според ситуацията. Можете да кажете, че познавате хора, които са работили на това място (или още работят) и които сипят само суперлативи за него; да споделите впечатления от последния продукт или услуга; да похвалите някоя социална кауза, която компанията е подкрепила или инициирала; да покажете възхищение, че компанията е голямо и уважавано име във вашия бранш, на което винаги сте се възхищавали поради различни причини. Избягвайте да говорите за условия или заплащане – тук се търси по-голяма мотивация и ако не я покажете, това няма да подейства добре на шансовете ви.

Част II

Следва част III!

Свързани публикации