За да получавате това, което заслужавате: усъвършенствайте само едно умение

StockSnap_ISHAUI7EPZ

През годините активен труд мнозина професионалисти си задават един и същи въпрос: „Как заплатата ми да отговаря на възможностите ми?“

Това е добър въпрос, който е полезно за всички ни да се коментира по-често.

И така, как да получаваме възнаграждението, което заслужаваме?

В своя статия за Inc.com Chad Perry предлага своя отговор на този въпрос: Усъвършенствайте само едно свое умение. Станете колкото е възможно по-изкусен в практикуването на едно нещо. Усъвършенствайте се всеки ден.

Фокусирайте се върху това, в което сте най-добър – каквото и да е то, и надминете себе си

Станете майстор в най-впечатляващото си умение. Друга опция е да изберете да усъвършенствате онази способност, която ще е от най-голямо значение за бъдещото ви професионално развитие. Не се тревожете, че е малка или незначителна.

Станете експерт в една тясна сфера. Обучавайте се. Упражнявайте се. Усъвършенствайте това умение. Прилагайте го.

Без извинения: всеки може да усъвършенства едно ключово умение в арсенала си

Не правете грешката да мислите, че нямате добри шансове да се справите. Всеки, наистина всеки, е в състояние да усвои едно базисно умение, ако влага мисъл и воля, преследвайки тази цел.

Когато се учите, упражнявате се и повишавате компетентността си, ще се изненадате колко бързо ще си спечелите репутацията на специалист. Може да става дума за нещо, което на пръв поглед е просто: да ви бива с числата и сметките; да сте добри в предприемането на първия ход; да умеете да се справяте с недоволни клиенти.

Няма значение какво точно е умението. Обучавайте се. Упражнявайте се. Усъвършенствайте го.

Като резултат от усърдието ще се окаже, че сте придобили и други, странични умения.

Експертното знание отваря врати към нови възможности и по-висока печалба

Няма значение, че умението, в което сте добър, ви се струва дреболия. Усъвършенствайте се и някои врати ще започнат да се отварят, преди да сте почукали. Тези възможности ще разширят настоящите ви граници и хоризонти – вероятно ще приемете нови предизвикателства. Всичко това, защото сте овладели едно водещо умение.

Важното, когато получите такъв шанс за кариерно развитие, е да се възползвате от него и да помните, че всяка подобна крачка е повод да пристъпите към усвояването на друго ключово умение. Трябва да определите кое е умението, което ще превърне възможността в истински успех. След като вече знаете, усъвършенствайте и това умение.

Обучавайте се. Упражнявайте се. Усъвършенствайте умението. Прилагайте го.

Скоро ще откриете, че когато усъвършенствате едно ключово умение – каквото и да е то, хората ви вземат на сериозно и разчитат на вас. Ценят ви повече. Ставате по-ценен за собствения си бизнес или за работодателя си, за клиентите или за шефа си.

Когато всички около вас знаят, че сте ценни, е много по-малко вероятно да имате проблем с изпращането на послание какво заплащане заслужавате за труда си.

Свързани публикации