За какво да внимавате, когато проучвате дадена компания преди интервю?

За какво да внимавате, когато проучвате дадена компания преди интервю?

Многократно сме споменавали колко е важно да си „напишете домашното“ преди интервю за работа, а именно – да направите добро и задълбочено проучване на компанията, за която ще кандидатствате. Донякъде това е като да откриваш нов град – всяка организация си има своите история, култура, кредо и цели, които е важно да познавате. Въпросът е обаче – при толкова много достъпна информация, за какво точно е добре да гледате? Какво е това, което ви е нужно, за да изпъкнете като осведомен и добре подготвен кандидат? Четете надолу!

  1. Офис културата

Това е важно не само като познание за интервюто, но и за самите вас. Разбирайки каква е офис културата на дадена компания, вие може да се ориентирате генерално в нейната посока на движение, ценности, отношение към хората, работещи в нея. Не е без значение за вас дали мястото, на което искате да кандидатствате, е стартъп с хоризонтална структура или сте се насочили към традиционна корпоративна такава.

  1. Ценности

Кои са нещата, зад които компанията застава? Какви са техните политики, каузите които подкрепят, позицията им по важни въпроси – независимо дали са в оперативната й сфера на дейност или в по-глобален аспект. Това ще ви помогне да се ориентирате отрано дали на това място ще се чувствате комфортно и дали ще сте съгласни името ви да се свързва със съответната компания. На самото интервю пък ще ви помогне да откриете общ език с интервюиращия и да покажете, че споделяте сходни позиции и мироглед.

  1. История

Много е важно да познавате през какви етапи в развитието си е преминала съответната организация. Важно е да знаете кои са ключовите събития в нейната история – както хубавите, така и лошите. Познавайки нейното развитие през годините, можете да го използвате като примери в интервюто и да анализирате успехите и неуспехите, показвайки по този начин, че сте добър експерт, но и че имате силен интерес към това, което компанията прави.

  1. С кого ще работите?

Тази информация не винаги е достъпна публично, но за някои по-малки проекти или пък други, които държат на прозрачност и видимост, е напълно възможно да разберете повече за хората, с които ще работите заедно. Това е по-скоро важно за самите вас и вашето решение дали искате да бъдете част от този екип или не. Предвид, че ще прекарвате по-голямата част от времето си с тези хора, добре е, ако имате възможността, да се запознаете предварително с тях и да прецените дали бихте си паснали.

  1. Кои са конкурентите на тази компания?

Тук се изисква малко по-задълбочено проучване, но то определено си струва. Важно е да имате ясна представа къде точно на пазара се намира компанията, за която кандидатствате. Водеща ли е или изпада назад в класацията последните години? Заплашена ли е по някакъв начин нейната дейност от по-предприемчиви конкуренти? Имайте това предвид за себе си (искате ли да се въвлечете, ако ситуацията е такава?), но и го използвайте за интервюто (дайте професионалното си мнение какво може да бъде направено, за да възвърне позициите си).

  1. Последните новини

Важно е да проследите актуалната информация за компанията. Сливания, отваряне към нови пазари, развиване на нов тип продукти или услуги или пък тревожни данни. Всичко това ще ви покаже къде точно се намира компанията сега, което със сигурност ще ви даде основа за размисъл дали това е правилният момент да се присъедините. Ако това  е така, то пък ще имате набор от теми, които бихте могли да обсъдите с интервюиращия и да покажете своята информираност.

 

Свързани публикации