За комуникацията, казус трети: Заявете, че виковете влияят негативно върху работата ви

Какво се случи досега в рубриката „За комуникацията“ на JobTiger.tv и Apeiron Communication може да видите тук.

А днес отговаряме на третия казус, който ни изпратихте. Припомняме го:

Имам началник, който много крещи на съвещанията. Това разваля цялата обстановка и постоянно сме под напрежение. Какво да направя? Да свикна ли?

Отговорът на Нели Бенова:

Деловият тон изключва викове и крясъци, те са недопустими в офис обстановка. Какво да направим? Зависи от ситуацията, от познаването на нашия началник, от това дали останалите колеги имат същата непоносимост към тона на говорене, както и от нас самите.

Най-балансираното мнение сред коментарите в JobTiger.tv е това на Гергана, според която „човек не трябва да мълчи в такива ситуации, защото само може да задълбочи проблема“. Задълбочаването може да е както в комуникацията с началника, така и в последиците от понасянето за нас самите.

Когато сме наясно имаме ли подкрепа от колегите и сме сигурни, че не можем да понесем този стил на управление, се опитваме съвсем открито да споделим, че това за нас не работи, че този тон на комуникация има негативни последици за работата ни. Оттам нататък топката е в ръцете на началника, който може да се съобрази, да поясни, да се извини или да отговори „Ако не ти харесва – намери си друга работа“. Тогава сме поставени пред избора „да свикна ли или да си тръгна?“.

Свикването обаче е нещо относително – човек може да се научи да го понася, но да свикне означава да го приеме по принцип, което е много трудна промяна. Опитваме да изберем най-добрия вариант за нас, както и да можем да си позволим да го направим. Защото, както беше споменато в коментарите, много често изборът не зависи от нас самите и сме принудени да търпим нещо заради средата, невъзможност да си намерим друга работа и т.н.

Изберете винаги това, което прави средата приятна и мотивираща за работа и за развитие“.

Следващият казус ще намерите тук. Очакваме коментари и нови въпроси на tv@jobtiger.bg. Включете се и в играта на рубрика „За комуникацията“ и спечелете билети за концерта на бразилската босанова и джаз изпълнителка Бебел Жилберто.

Публикации от серията