За комуникацията, казус втори: Заявете категорично, че в деловия свят има правила

Какво се случи досега в рубриката „За комуникацията“ на JobTiger.tv и Apeiron Communication може да видите тук.

А днес отговаряме на втория казус, който ни изпратихте (вижте дискусията и коментарите тук и тук). Припомняме го:

Ръководя екип. В него работим с колежка, която носи твърде къси поли, а на бизнес срещи с клиенти такова облекло не е допустимо. Как да й кажа?

Отговорът на Нели Бенова:

„Казусът може да се види в различна форма във всеки офис. Имаме преплитане на два проблема – от една страна са правилата на деловия етикет при обличане и от друга – как да комуникираме нарушаването на тези правила.

Темата за дължината на полите е повод за закачки и усмивки, но ако погледнем сериозно: в бизнес света има правила, с които следва да се съобразяваме, дори да не ни харесват. Бизнес дама трябва да приеме правилото за дължината на полата, която може да е под или до средата на коляното.

По-важно е как да обърнем внимание на жена, която носи твърде къси поли на бизнес срещи. Индиректният начин е да се изпрати този член на екипа на тренинг за бизнес етикет и протокол. Ето какво ние предлагаме на мениджъра:

Да обсъди проблема на четири очи. Не бива да има свидетели на разговора, който засяга стила и начина на обличане на колега. След това съвсем директно да заяви, че в деловия свят има правила и следва да се съобразяваме с тях. Ясно и категорично да каже, че е недопустимо и не може да има случаи, в които по време на бизнес срещи облеклото не пасва на стандарта.

Дали да се направи комплимент на дамата, както предложиха читателите? Уместно е, ако комплиментът е основателен, но трябва да е доста деликатен, защото може да ни отведе в друга посока.“

Още за правилата за дължината на полата и възможностите за вариации в строгия бизнес етикет вижте тук

Очаквайте новия казус и изпращайте вашите предложения за ситуации и решения на tv@jobtiger.bg. 

Публикации от серията