За комуникацията: Проучете установените правила за общуване в организацията

Първият казус, който поставихме в рубриката на JobTiger.tv и Apeiron Communication „За комуникацията“, събра различни мнения. Вижте отговора в първото видео и новия казус във втория клип.

Първо, нека припомним ситуацията в първия казус:

Нов съм в компанията. Работя в екип с хора, с които общувам дистанционно. Един от тях изпраща имейли, които за мен са написани по напълно погрешен начин – използва главни букви и звучи заповедно, което ме дразни и ми действа демотивиращо. Как да кажа, че бърка? Ако му кажа директно няма ли да вляза в конфликт? 

Как коментирахте (избрахме няколко мнения):

Alex Danovski: който не може де комуникира не може и готово. нито обучение нито семинар би му помогнал. 

Yasen TrahnovВ прав текст 😉 „Спести ми главните букви и спазвай добрият тон на комуникация“ в случая на e-mail ;>

Iliyana YotovaСъвсем спокойно ще му напиша мейл, в който ще го попитам дали има някакъв проблем с Caps Lock ))) И ще се надявам, че ще разбере намека. Ако ли пък не, ще го питам директно дали има някакъв проблем с мен или това си му е стил на писане и нищо лично.

Ideas FreebossВсъщност отношенията трябва да се базират на няколко правила: 1. Строга комункационна политика Кок Комукинира Какво на Кого Кога и Как – от нашия опит това е препъни камъка в 90% от компаниите в България;

Петраки: …конфликтът вече го има, въпросът е дали ще стане явен или ще си остане негласен. Единият начин е да пренебрегнеш отношението му и да говориш с тона, с който ти смяташ за правилен. Друг начин е да измислиш поводи за среща на живо и да разбереш дали човекът отсреща е добросърдечен, но никой не го е научил на добри маниери или си е изначално арогантен. 

 

Във видеото Нели Бенова коментира вашите мнения и дава съвет за реакция в ситуацията:

Нашият съвет е този член на екипа, който работи дистанционно и има проблем, да изпрати имейл (щом това е официалният канал за комуникация) на екипния мениджър или лидер, в който първо пита има ли правила за комуникация в екипа и ако няма – да бъде проактивен и да предложи да се създадат такива, съвсем простички правила, които да указват какво е добре да се изпозва в имейл като правопис и тон на комуникацията. 

Чуйте също защо в конкретния случай не е препоръчително да опитате да разрешите въпроса в директен контакт с колегата, за всички организации ли е подходяща строгата комуникационна политика и дали човек може да се научи да общува добре.

 

Ето и новият казус, на който ще чакаме отговори тук под статия или на tv@jobtiger.bg:

Ръководя екип. В него работим с колежка, която носи твърде къси поли, а на бизнес срещи с клиенти такова облекло не е допустимо. Как да й кажа?

Публикации от серията