За успешен финал на 2016 – находчиви съвети за мотивация на служителите

stocksnap_qdxwh4m6k1

Ето, че последните дни на 2016 наближават. Всеки лидер, отдаден на работата и на екипа си, иска да завърши годината положително. Ключът към този желан резултат е в мотивацията на служителите и изваждането на най-доброто, на което всеки от тях е способен. Паричните бонуси ще свършат работа, но само в краткосрочен план. Shawn Murphy посочва шест форми на мотивация, които гарантирано ще подобрят представянето на служителите ви.

Ето как да вдъхновите екипа си, ако искате да сте доволни, след като поставите точката на професионалната година.

  1. Позволете на служителите си да гледат футбол

Ако футболът не е вашият спорт, изберете друг. Пуснете мач в заседателната зала и поканете служителите си да дойдат, да гледат, да общуват помежду си. Тези игри са начин умът да си почине от работата, а и начин за изграждане на връзки с колегите.

  1. Фокусирайте се върху принадлежността

Защо подобни занимания повишават мотивацията? Защото имаме естествена нужда да се свързваме с останалите. Играта сближава хората. Paul R. Lawrennce и Natin Nohria обясняват явлението в статия за Harvard Business Review. Когато служителите се гордеят с принадлежността си към организацията, се наблюдава огромен скок в мотивацията.

  1. Първо погледнете назад, след това напред

Учени от Kellogg Northwestern University са открили, че когато се стремим да постигнем дадена цел, често изпускаме парата и се разсейваме по средата на усилията си. За да поддържате мотивацията на служителите си, ги накарайте първо да насочат поглед към вече постигнатото благодарение на усилията, които полагат. Когато се доближат до крайната цел, нека погледнат пред себе си в очакване. Насочете вниманието им към страхотните последствия от постигането на целта.

  1. Направете причините за добро представяне повече

Широко известно е, че фирмената култура има сериозно влияние върху представянето на служителите. Авторите Lindsay McGregor и Neel Doshi препоръчват да се фокусирате върху играта, целта и потенциала на служителите си.

Игра е някой да е мотивиран от самата работа. Цел – този някой да работи заради влиянието на труда си. Развиване на потенциала означава резултатите от работата да допринасят за личностния му растеж.

  1. Репетирайте успеха заедно

Вътрешната мотивация е свързана със способността ни да си представяме добрите резултати от труда си. Опитайте се да визуализирате успеха и начина, по който ще се чувствате, когато го постигнете. Представете си пътя и препятствията, които преодолявате, за да стигнете до целта.

  1. Създавайте преживявания

Общите преживявания означават споделени емоции и допринасят за приятелската атмосфера. Спомените от такива преживявания траят повече от стимули като пари, социални придобивки или повишение.

Съвсем не е задължително мотивирането на служителите ви да ви струва много. В някои случаи е напълно безплатно. Най-малкото, което можете да направите, е да благодарите на служителите си за добре свършената работа. И не забравяйте, че тези съвети не са трик само за празниците. Поведението ви на лидер и отношението ви към екипа може да трансформира посредствените резултати в изключителни.

Свързани публикации