Заглавие на LinkedIn профил за безработни

ЛинкЗаглавието на LinkedIn профила ви e първото (и често най-важно) нещо, което един човек научава за вас, когато ви открие в професионалната социална мрежа. Това важи с още по-голяма сигурност, когато говорим за рекрутъри и HR мениджъри, сканиращи въпросното виртуално пространство, и търсещи нови попълнения за екипите си.

Когато си създавате профила, вероятно ще забележите, че няма как да пропуснете тази стъпка – посочване на заглавие. И заглавието респективно е позицията, която заемате в момента или поне такъв е традиционният случай. Но какво следва да посочите, ако не работите за никого в момента? „Безработен/Безработна“? Не, това съвсем категорично не е правилната стратегия. „Търсещ възможности“, „Преследващ нови хоризонти“ и „Мечтаещ за нова работа“ са също скъпоструващи грешки.

Защо, какъв е проблемът? Истината е, че независимо как ви изглеждат на вас тези заглавия, на рекрутърите им изглеждат непривлекателни и отчаяни. А отчаянието е като смрад от развалена риба за нюха на HR професионалистите – разгонва ги бързо и ефикасно далече от вас. Затова, вашата цел е да изпъкнете като професионалисти, да посочите миналите си успехи, да грабнете вниманието.

work

Ето и как можете да го постигнете. Ако например сте се насочили към редакторска позиция, имате опит, но нямате работа, можете спокойно да напишете „Опитен редактор“ или „Автор с опит“. В сферата на комуникациите е сходно – „Професионален комуникатор“ е индикативно заглавие за възможностите и опита ви, без да твърди, че работите за някого в момента. За щастие, този принцип може по креативен начин да се приложи за почти всяка ситуация и професия.

От една страна, така лесно ще бъдете открити от рекрутъри, търсещи кадри по ключови думи в LinkedIn. От друга, когато подходите по този начин, ще демонстрирате, че не сте отчаяни и гледате на себе си като на опитни и стабилни професионалисти, вярващи в успеха. Това винаги е добър знак за един HR специалист, търсещ мотивирани и опитни сътрудници.

Един съвет за финал – не бъдете прекалено креативни в заглавието. „Архитект на идеи“ може да значи за вас „Арт директор“ или „Маркетинг специалист“, но за LinkedIn ще бъдете преди всичко архитект. Шансът да попаднете в подборката от резултати при търсене на арт директори или маркетолози е практически несъществуващ.

Свързани публикации