Започвате кариера? Научете си урока

Началото на всяка истинска кариера е доста изнервящо. Ако до вчера сте били студенти и сте купонясвали до късно, а на лекции сте се мяркали само когато ви се е искало, то нека го споменем още тук – животът в офиса е друго нещо. Правилата са различни, изискванията са много по-високи, а втори шанс обикновено не ви се предоставя. Затова, подгответе се за промяна на лайфстайла и приемете сериозно долните съвети.

Изглеждайте професионално. Сериозно се заемете да допълните гардероба си с подходящо бизнес облекло. Първото впечатление е много важно, а то се създава обикновено от вида и дрехите ви. Ако сте облечени впечатляващо, вероятно ще успеете наистина да впечатлите колеги и бизнес партньори. При това, не се подвеждайте от идеята, че един костюм или черна пола непременно ще ви свършат работа. Осведомете се преди първия си работен ден какво е подходящото облекло в компанията, защото може да се окаже, че вие сте костюмирани, а всички останали са с джинси. И все пак, основното правило е, че не е излишно да сте малко по-официални, поне през първите си работни дни, докато се ориентирате в обстановката.

Отпуснете се. Ако излъчвате постоянно нервност на новото работно място, твърде вероятно е никой да не ви вземе насериозно. Установете кои са нервните ви тикове и навици и ги контролирайте съзнателно.

Бъдете уверени. Но не самовлюбени. Просто демонстрирайте пред колегите, че сте на място, на което заслужавате да сте. Изказвайте спокойно съображенията и идеите си и вярвайте, че ще успеете на новата позиция. Една полезна тактика – поканете новите си колеги на обяд. Това ще ви позиционира като спокоен и уверен човек, който не се свива и притеснява излишно.

Бъдете иновативни. Опитайте се от първия работен ден да внасяте новости и да предлагате идеи пред ръководителите. Но го правете разумно и не прекалявайте. Не бива да изглеждате така, сякаш от самото начало знаете повече от старите колеги. Намерете баланса в тази насока.

Разделете служебния и личния живот. Избягвайте дългите лични разговори по телефона, чатенето с приятели и протяжните обедни почивки. Покажете отдаденост към новата си работа и дайте знак, че искате да сте там, където сте. Ако нямате какво да правите, предложете на колега да му помогнете с неговата работа. Хем ще впечатлите началника си, хем времето ще минава по-бързо.

Комуникирайте. Говорете с колегите, поддържайте се осведомени за делата във фирмата. Задавайте въпроси и правете предложения. Срещайте се с шефа си и говорете с него. Въобще, общувайте активно.

Проучвайте. Това, че сте попрочели малко за компанията, преди да отидете на интервю за работа, не значи, че знаете всичко за нея. Отделете време да се запознаете с историята на фирмата, с начина на работа в нея, с миналите проекти. Установете какви са добрите и успешни практики и ги усвоете. А след това, започнете да си поставяте цели – как да надскочите нивото и да станете наистина незаменим служител.

Първите работни дни и седмици са сериозно изпитание за новаците, но това не бива да се превръща в трагедия. Всеки е минал по този път и повечето са оцелели. Няма причина и вие да не успеете, ако знаете какво искате.

Свързани публикации