„Защо да ви наемем?“ Ето 3 причини, които да изтъкнете

StockSnap_IQRRLWJ8CP

Дори да не харесвате този въпрос и да мислите, че няма особен мисъл да бъде част от интервюто ви за работа, се оказва, че той е сред най-често задаваните. Именно по тази причина трябва да сте подготвен за него.

Добрите новини са, че въпреки че въпросът е странен, всъщност е отлична възможност да обобщите защо сте най-подходящият кандидат за позицията. Това питане ви позволява да говорите свободно за уменията си, за сходствата между вашите ценности и фирмената култура и за всички други ваши предимства.

Как да се подготвите за подобен отворен въпрос? Ето кои са трите стратегии, които Lily Zhang предлага.

  1. Пресечна точка

Един от начините да реагирате на този въпрос е да преплетете значенията му – какво крие той за вас и, от друга страна, какво крие за интервюиращия. Най-общо казано, искате с думите си да докажете, че събеседникът ви ще получи ентусиазиран служител, който има точния набор от умения за поста. Освен това е важно да дадете знак, че сте готов да надграждате постигнатото, да се развивате, да усъвършенствате уменията си и да заслужите следващата стъпка в кариерата си.

Ключът тук е да не забравяте втората част – да говорите за себе си и това, което вие ще получите. Мнозина правят грешката да говорят само за ползите на работодателя от подобно сътрудничество. Да се впуснете в темата какво означава новата работа за вас самия дава добър поглед върху мотивацията ви – това е нещо, което всеки интервюиращ търси.

  1. Експертът по въпросите, свързани с фирмата

Някои интервюиращи ще изплюят камъчето, други не, но трябва да знаете, че дългата версия на въпроса винаги е „Защо да ви изберем пред всички останали?“ Ако смятате, че вече сте описали уменията и опита си, може би е добър подход да покажете какво можете да предложите, което останалите на могат. Ако приемем, че се конкурирате с други също толкова квалифицирани кандидати, е хубаво да подчертаете, че сте посветен на работата си.

За да го направите, демонстрирайте добри познания за бизнеса и разбиране на начина, по който се вписвате в него. Естествено, за тази цел трябва да направите подробно проучване на фирмата, така че да можете да говорите с конкретика. За да имате визия за бъдещето, трябва да познавате историята и да се ангажирате да вложите много от себе си.

Да се гмурнете в подробности за фирмата служи за постигане на няколко цели. Показвате, че се вълнувате за позицията, изглеждате като вътрешен човек, който ще има нужда от по-малко обучение от останалите кандидати, и демонстрирате как бихте се справили с нещо, в което сте инвестирали време и усилия.

  1. Решаващият проблемите

Често в по-големите фирми се разкрива нова позиция, тъй като даден проблем се нуждае от решение. Бъдете прям в отговора си и очертайте (в идеалния случай в детайли) как можете да предложите незабавно облекчение на болката на фирмата.

Не губете време да говорите само за миналото – фокусирайте се върху бъдещите си усилия и обяснете как ще улесните живота на интервюиращия, като разгледате проблем, който пряко го засяга. Това показва, че мислите няколко хода напред, че вече сте играч от неговия отбор и сте готов да се включите в мача.

Свързани публикации