Защо е важно да поддържаме светъл профил онлайн

Размива ли се границата между личното и професионалното, когато използваме социалните медии за подбор?

Смятате ли, че профилът ви във социалните медии, е място да се лигавите? Все повече специалисти по подбор търсят най-различна информация за кандидатите в интернет, особено в социалните медии. 52% от работодателите в САЩ например го правят, според наскоро публикувано проучване. По този показател се наблюдава ясна тенденция за ръст – 43% от специалистите подбор са го правели миналата година, а 39% през 2012 г. И докато никак не е изненадващо, че 60% от работодателите търсят данни в подкрепа на квалификацията на кандидата, може би ще ви е интересно да разберете, че горе-долу същият брой търсения (56%) са с цел да проверят в каква светлина се представяте онлайн – т.е. преценяват що за личност сте по виртуалния ви профил. В допълнение, 37% търсят и какво пишат другите за вас.

Още по-притеснителното е, че 1/3 от работодателите пращат покана за приятелство на кандидатите, които проучват. Немалко по-старомодни от нас възприемат това като непростимо преминаване на границата, но по-всичко изглежда, че новите реалности са такива.

Научете още от видеото, в което редакторите на Workforce Рик Бел и Франк Калман ще ви разкажат за тенденцията да съдиш шефа си, ако те кара да отговаряш на имейли в извънработно време, както и защо въпреки тенденцията за изравняване на заплатите на мъже и жени в управлението на компаниите, разликата при бонусите остава два пъти в полза на мъжете.

 

Свързани публикации