Защо е важно да си тръгваме от работа навреме?

MFQ5MVE2HL

Стартиртате нова компания или нов проект? Затънали сте до гуша в работа и времето сякаш никога не стига? Оставате допълнителни часове в офиса, а вкъщи продължавате да вършите изпадналите извън графика задачи? Отлагате така нужната почивка или приятна разпускаща среща с близките, за да свършите всичко належащо по-бързо? Понякога тези ситуации са неизбежни, така е. Но най-добре е те да бъдат редуцирани до наистина абсолютен минимум. Ето няколко довода защо трябва да казвате „стига!“ навреме.

На първо място – допълнителните часове работа влияят върху продуктивността ви. Когато решите, че ще свършите нещо по-късно – например, когато се приберете – или останете още „само малко“ пред бюрото, си създавате илюзия, че имате повече време, а това всъщност не е така. Късно вечер или след края на дълъг работен ден, ефективността ви пада. Продължите ли с работата, ще се изтощите допълнително, което ще намали продуктивността ви на следващия ден. И това ще се повтори и потрети, превръщайки се в една непрекъсната верига. Затова е добре да тренирате себе си да приключвате задълженията си в рамките на работния ден. Сложете си строга граница – така ще се дисциплинирате, а и ще свикнете да приоритизирате важните задачи пред второстепенните такива.

Особено важно е в подобни свръх динамични ситуации в работата ви, да не забравяте за себе си. Оставяйте свободни часове за тренировки, срещи с приятели, разходки със семейството, забавления и удоволствия. Предвид огромното напрежение от професионалните ви задължения, почивката е нужна, за да се избавите от стреса, който действа като нож с две остриета. От една страна, ще се отрази на успехите в работата ви, а от друга,  би могъл да създаде проблеми в личния ви живот.

Когато не се преработвате и почивате добре, ще бъдете несъмнено по-добра компания. Нека си признаем – никой не се чувства добре в обкръжението на обсебени от работата си хора. Липсата на ползотворна почивка ви прави по-избухливи, агресивни, а в някои крайни случаи и социално неадекватни. Развивайки личните си интереси или хобита, ще бъдете по-контактни, отпуснати, щастливи и желани като компания. Това е хубаво не само за личните ви отношения, но и за деловите ви срещи.

В офиса пък ще бъдете добър пример за подражание. Ако сте начело на компанията и винаги оставате да работите допълнително, вашите служители ще се чувстват задължени да правят същото като вас, без значение как ги увещавате, че всъщност не изисквате това от тях. Бъдете добър пример – организирайте работата си така, че да си тръгвате навреме. Това ще ви спести много главоболия и ще създаде по-добра работна среда. А и ще ви даде възможността, когато се създаде някоя наистина ужасно наложителна ситуация, да поискате от колегите си малко допълнителна помощ. Бъдете сигурни, че тогава ще ви подкрепят с желание.

Опитайте. Тръгвайте си навреме, не се преработвайте, и вижте как ще се отрази както на бизнеса ви, така и на личния ви живот.

Свързани публикации