Защо (и как) трябва да имате пълноценен живот извън работа!

Защо (и как) трябва да имате пълноценен живот извън работа!

Днес, когато работата обема по-голямата част от нашето ежедневие, личният живот (и всичко, с което е свързан той), сякаш остава все повече на заден план. Усещаме, че се отдалечаваме от хобитата си, от близките си и като цяло от нещата, които са ни доставяли удоволствие и спокойствие. Пътуваме по-малко. Усъвършенстваме себе си по-малко в сфери, в които преди сме се развивали. А всичко това е проблем. Служителите, които се преработват, са по-малко продуктивни, силно предразположени към прегаряне, по-слабо лоялни са към своята компания и не на последно място – са по-малко щастливи. Много хора правят работата си център на своя свят – една вредна зависимост, която ги кара да отнасят всичко до своите професионални ангажименти. Тоест – те са щастливи, когато са на добро работно място и нещастни, когато не са. И нищо извън това – хобита, връзки, приятели – не може да повлияе генерално на това настроение. Работата става определяща за цялостната нагласа, а както знаем, работата често се сменя. Това е един неустойчив център. Именно затова е важно да подържате пълноценен личен живот извън професионалната си ангажираност – защото когато нещо в работата ви не е наред, винаги да можете да се върнете към своето лично пространство и да намерите щастие, спокойствие и мотивация в него. Ето няколко съвета какво можете да предприемете, за да се доближите до постигането на тази цел:

  1. Поставете граници спрямо вашите приоритети

Някои дни се налага да останете извън работно време или да вземете работа за вкъщи, но нека това не се превръща в ежедневие. Не приемайте нови ангажименти, когато графикът ви вече е натъпкан до горе. Не уговаряйте среща или не се заемайте с нова задача, когато имате личен ангажимент, за който сте обещали.

  1. Кажете на всички, че не сте „на линия“

Когато излизате във ваканция, погрижете се всички да знаят, че сте в почивка и че не желаете да ви притесняват. Дори бихте могли да създадете автоматичен имейл отговор, който да отговаря това вместо вас, за да не ви затрупват със съобщения ежедневно. Ако ви се наложи да си тръгнете по-рано от работа, уведомете мениджъра и колегите си, за да не ви затрупат със задачи 20 минути преди това.

  1. Не бъдете перфекционисти

Лесно е да се каже, трудно е да се изпълни. Всички искат да се справят със задачите си перфектно и да се издигат в очите на общността, в която работят. Но вместо да се надявате на невъзможносто, по-добре е да се съсредоточите върху реалистичното, а именно – дайте най-доброто от себе си. Вероятно то няма да е съвършено – нищо не е, но ще е това, което сте могли да направите предвид определени обстоятелства. Нещо повече – не се съдете, не се критикувайте и не мислете твърде много за качеството на изпълнението. Изчакайте да получите обратна връзка и преоценете работата си спрямо нея.

  1. Изключвайте се

Когато сте във ваканция или просто на вечеря след работа със семейството си, позволете си да изключите служебния телефон. Спрете известията на пощата си извън работно време. Заглушете груповия чат с колегите от работа. Ако не го направите, работата постоянно ще си пробива път във вашето свободно време. А докато мозъкът ви е ангажиран постоянно с тази комуникация, спокойствието и почивката, от които имате нужда, няма да са пълноценни.

  1. Ограничете нещата, които ви разсейват в работната среда

Когато сте на работа, най-добре е да поставите под контрол всичко това, което ви разсейва. Социални мрежи, любими сайтове, чатове, разговори с колеги. Тук не става въпрос за това да се превърнете в тежък аутсайдер, напротив. Но в работното ни ежедневие има множество „дразнители“, заради които често губим концентрация, работата ни се проточва и работният ни ден се удължава. За да си тръгвате навреме и с чиста съвест, че сте отметнали най-важните задачи за деня, ограничете всичко това, което ви разсейва.

 

Свързани публикации