Защо и как да използвате LinkedIN

Даниела Солачка и Павел Хаджиев, специалисти „Подбор“ в JobTiger, представят възможностите, които дава професионалната мрежа LinkedIN на търсещи работа. Павел използва мрежата „денонощно“, за да търси подходящи кандидати, Даниела следи групите и дискусиите, за да намери „активни кандидати“, които споделят новостите в своите професионални области.

Как да използвате максимално мрежата – чуйте от двамата във видеото.

LinkedIn е глобална професионална мрежа, която е полезна както за търсещите, така и за предлагащите работа. Тя дава възможности за осъществяване на професионално сътрудничество и е особено полезна за хората на свободна практика, които търсят клиенти. За търсещите работа мрежата предоставя възможност да контактуват директно с работодателите, а предлагащите работа могат да публикуват обяви за работа както в личните си корпоративни профили, така и в групите по интереси . Всеки човек, търсещ работа, следва да си направи добър профил в LinkedIn , защото почти всяка сериозна компания, присъства в пространството й.

За да се включите в LinkedIn най-напред трябва да се регистрирате и да попълните детайлно секциите  – професионален опит и интереси – и да посочите в каква професионална област искате да се развивате.  На практика профилът в LinkedIn е автобиография и затова трябва да съблюдавате правилата при съставянето на CV-та.

Добре е  да сте проактивни – да не очаквате да бъдете потърсени, а  да поемате инициативата и да се свържате с компаниите, в които искате да се развивате. Желателно всеки кандидат да членува в професионални групи по интереси според желаната за развитие област, да участва в дискусиите, за да бъде забелязан и да изгради образ за себе си. Колкото повече контакти добавяте, толкова по-голям е шансът ви да се запознаете с бъдещия си работодател. За разлика от други социални мрежи, тук няма опасност от навлизане в личното ви пространство .

Още информация за LinkedIN – в официалния блог на мрежата. На български – в блога на Александър Кръстев, автор на книга за мрежата.

Публикации от серията