Защо личните делови срещи все още са за предпочитане?

Защо личните делови срещи все още са за предпочитане?

Днес виртуалните контакти стават все по и по-популярен начин за провеждане на деловите срещи. Различни платформи, програми и приложения предлагат множество възможности за спестяване на време, усилия и ресурс. Наскоро попаднах на интересен анекдот – търговски посредник има среща с мениджъра на голяма компания във връзка с нова удобна платформа, способстваща онлайн бизнес контакти. Накрая на срещата мениджърът попитал посредника – „Добре, щом тази програма е толкова удобна, защо си тук, лично при мен, а не говорим онлайн?, а събеседникът му отвърнал с усмивка „Защото срещите са по-ефективни, ако са лични и физически, а не виртуални.“ Разбира се, често онлайн контактите са неизбежни и предлагат голямо улеснение в натовареното бизнес ежедневие. Но винаги е добре да ги избягваме когато можем. Какво ще спечелите, ако останете възможно най-верни на живия контакт?

  1. Ще се разсейвате по-малко

Признайте си – неизбежно е, докато провеждате онлайн среща, да не се захласнете и по други неща, които можете да свършите по компютъра в същото време. Да отговорите на някой и друг имейл, да направите някое друго изчисление, да проверите профила си в социалните мрежи. Което, макар всички да го правим, никак не е приятно. Когато се срещнете лично с вашите партньори, клиенти или колеги, възможностите вниманието ви да бъде отвлечено нанякъде, са много по-минимални.

  1. Създават се впечатления отвъд конкретната цел на срещата

Разговорите през онлайн платформите ограничават множество усещания или впечатления, които една лична среща може да създаде. От избора ви на ресторант, в който сте поканили останалите участници, до начина, по който сте облечен, жестовете и маниерите, езикът на тялото ви дори. И не само – онлайн разговорите често приключват веднага след като основните неща са казани и уговорени. На живо, след края на деловата част, можете да допиете напитките си в приятен, неформален разговор, който да създаде допълнително впечатления, интерес или симпатия между вас. А извънпрофесионалните допирни точки, често се оказват изключително важни за професионалните отношения.

  1. Излизате от комфортната си зона

Докато сте в офиса пред компютъра или у дома, провеждайки онлайн среща, вие имате комфорта и успокоението на обикновеното си обкръжение или, дори, на базата данни, на която с два клика може да се позовете. Когато се срещате лично с други хора, вие сте провокирани да действате на момента, да сте адаптивни и разсъдливи. Ставате по-концентрирани и фокусирани, за да успеете да извлечете от главата си това, което ви е нужно за момента. А това е изключително ценно умение, което трябва да упражнявате постоянно.

  1. Можете да оставите нещо „извън протокола“

Личните срещи предполагат по-голяма увереност при изразяване на мненията. Фактът, че разговорът ви не преминава през устройство, чрез което всеки може по някакъв начин да запише казаното, да го изкриви и компрометира, създава известно спокойствие. Когато сте очи в очи – но не през камерата на лаптопа – с другите участници в срещата, се изгражда усещане за доверие, че това, което казвате, няма да остане недоразбрано. Онлайн комуникацията често изважда изказвания извън техния контекст и предполага погрешни интерпретации, което пък може да създаде проблем. Всичко това може да бъде избегнато при директния персонален контакт. Старайте се, доколкото е възможно, той да преобладава!

Свързани публикации