Защо най-мързеливите ви служители може да са най-креативните?

POB2Y8A2NU

Най-вероятно си давате сметка, че мързеливите работници имат лоша репутация в сферата на бизнеса. А знаете ли, че можете да ги превърнете в ценни служители, ако се научите да извличате полза от техните уникални качества? Ето какво пише по темата Tom Popomaronis от Inc.

Кои са причините бизнесът да трябва да търси мързеливците като важни членове от екипа?

Работят по-умно, не по-усърдно

Факт: мързеливите служители не искат да работят усърдно. Те ще открият най-ефективните методи за справяне с възложената им задача. Преките пътища и хитрините, които намират, може да се окажат ефективни в работата на цялата фирма, ако се следят от внимателни мениджъри.

Освен това мързеливите работници са ценни ресурси, защото креативността им може да бъде заразна, като подобри комуникативните умения и способността за решаване на проблеми на колегите им.

Възможно е старателните служители да изглеждат по-работливи от мързеливите, но това не означава, че успяват да свършат повече или че правят по-малко грешки. Например, ако работата на един по-ленив служител е да подрежда продукти на рафт, той ще пести време, като първо ги организира, вместо просто да ги трупа на рафта като колегите си, които изглеждат по-заети.

Обърнете внимание, мениджъри

Вярно е, че отегчените служители често нямат достатъчно работа, но са малко мениджърите, които осъзнават, че някой може да изглежда пасивен и незаинтересован само защото се опитва първо да разбере кой е най-добрият начин да си свърши работата, преди да предприеме конкретни действия.

Вместо да канализират тази съобразителност и креативност и да я насочат към решаването на проблеми и подобряването на ефективността, много шефове ценят единствено служителите, които изглеждат заети, и карат мързеливите служители да се занимават с незначителни задачи само за да поддържат доброто впечатление. По-печеливша управленческа стратегия е да помагате на по-замислените си служители да развият своя пълен потенциал, като постоянно ги провокирате с по-интересни и отплащащи се задачи.

Ако служителите са напълно незаинтересовани обаче, те най-вероятно знаят как да изглеждат заети дори когато не вършат нищо, бързо ще се научат да крият грешките си и да прехвърлят отговорността си на другите. Още по-лошо, това поведение може да е заразно, особено когато става дума за служители, които са ветерани в своето поле. Помнете, че е по-лесно да разпознаете и да поправите открито мързеливите работници, отколкото онези, които изглеждат заети и знаят как да скрият бездействието си.

Как да откриете „мързеливи“ работници за екипа си?

Много кандидати се представят добре на интервю за работа. Да говорите с препоръчалите ги, да ги помолите да разрешат конкретен проблем и да се научите да разпознавате интелигентността и креативността в своите настоящи служители са част от начините да ограничите търсенето си и да намерите най-добрите хора за своя екип. Има някои въпроси за интервю, които ще ви помогнат в тази мисия. Важно е да наемете продуктивни служители, но е не по-малко важно да създадете работна среда, която им позволява напълно да използват уникалните си таланти.

Ненужно комплексните правила и ненаблюдателният мениджмънт само биха намалили продуктивността. Ако периодично преразглеждате лидерските си решения и политиката на фирмата, това ще ви гарантира, че бизнесът ви получава най-доброто от всеки служител.

Мързеливите служители често са пренебрегвани, но могат да бъдат ценен актив за всеки екип, ако работодателите се научат как да използват уникалната им перспектива и творческата им природа.

Свързани публикации