Желаете по-добър екип? Изледвайте и определете типа характер на колегите си

За да постигне един екип добър синхрон и микроклимат, неговите членове трябва да разбират и осъзнават разликите в характерите и темперамента на своите колеги. Всяка личност е уникална, но психолозите разграничават големи групи. За някои от тях със сигурност сте чували – екстроверти срещу интроверти, отворени към нови идеи срещу традиционалисти, склонни към съгласие срещу склонни към поставяне на всичко под въпрос и т.н.

Почти във всеки офис може да намерите хора с наглед взаимоизключващи се характери. Затова и толерантността е задължителна. Невинаги обаче можем да разберем различните само с внимателно наблюдение и разговори. По тази причина експертите, като Тод Дюит от Lynda.com, съветват организациите да провеждат оценка на характерите. За тази цел лесно могат да се намерят доста безплатни тестове онлайн, но още по-добра идея е, ако искате сериозни, научно доказани резултати, да се ползват специализирани инструменти. Тод посочва няколко такива във видеото, например Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) или Minnesota Multiphasic Personality Inventory (MMPI-2) – обяснение и тест.

Важно е и след това не просто да запазите резултатите за себе си, а да ги разгледате и анализирате с HR експертите от вашата компания, за да могат да се направят точни изводи и да се вземат правилните мерки. Сред позитивните резултати, които обещават експерите, са повишено разбиране за различията – колегите ви започват да преценяват хората не по критерии като „правилен“ и „грешен“, а като хора с различна гледна точка, от която могат да следват важни изводи.

Свързани публикации