Жестове с ръце – как да ги използвате, за да изглеждате по-уверени, когато говорите

Жестове с ръце – как да ги използвате, за да изглеждате по-уверени, когато говорите

Забелязвали ли сте как много успешни презентатори постоянно използват ръцете си, за да допълват и акцентират върху това, което говорят? И как успяват да приковат вниманието ви наистина силно, именно по този начин? Езикът на тялото може да ви изиграе лоша шега, ако не го контролирате – притеснението „избива“ и става видимо именно по този начин – твърде силно ръкомахане, кръстосване на ръце пред гърдите (така нареченото „затваряне“) и т.н. Затова е важно да усвоите няколко основни жеста с ръцете, които ще ви накарат да изглеждате по-уверени, но също така ще допринесат и за това да канализирате по-добре към вашата аудитория това, което казвате – също като някои от любимите ви лектори в TEDx, например. Ето какво имаме предвид:

  1. Използвайте ръцете си, за да може публиката по-ясно да визуализира това, което разказвате

Без значение дали аудиторията ви се състои от 1 човек или 100, е важно вниманието й да е съсредоточено върху това, което говорите. Хубавото тук е, че не е нужно да имате внушителна PowerPoint презентация – можете просто да използвате ръцете си, за да „покажете“ това, което е важно. Например – ако искате да направите връзка между маркетинг бюджета и броя посетители на уебсайта на компанията, маркирайте бюджета с лявата ръка (сякаш държите ябълка) в страни от тялото ви, а потребителите – с дясната (със същия жест). Това ще създаде визуална фигура на двете „полета“ и ще помогне на вашата аудитория да ги визуализира и да организира в своето съзнание и така – да проследи мисълта ви по-добре.

  1. Насочвайте ръцете си в правилната посока

Посоката на ръцете ви разкрива вашия фокус и намерение – две неща, за които публиката ви ще следи. Използвайте това, за да създавате асоциации и да посочвате намерения. Нещо толкова просто като позицията на дланите ви може да индикира много неща – ако ги обърнете нагоре, с раздалечени ръце, демонстрирате голям мащаб; обърнете ли ги надолу и движите ръцете си бавно, сякаш натискате нещо, демонстрирате успокояване, забавяне, овладяване. Обърнете ли ги изправени срещу аудиторията ви означава „спри, край, не продължавай“, което е важно като допълнителен ефект, ако разказвате история, или искате да прекъснете някого в разговор.  Във всеки случай, посоката демонстрира много и е важно да я използвате, ако искате да допринесете за разказа си.

  1. Бъдете умерени в жестовете си

Колкото и да са важни и да помагат в определени ситуации, ако изпуснете жестовете извън контрол, ще си изградите лош, нервен образ пред аудиторията. Не прекрачвайте – фигуративно казано – границите на своето физическо присъствие. Т.е. – не вдигайте ръцете си високо над главата или не ги разпъвайте твърде встрани или напред. Това се струва заплашително на вашите слушатели (и наблюдатели), а и изглежда крайно неестествено, което индикира неспокойствие. Когато разказът ви не изисква постоянно акцентиране чрез жестове, най-добре дръжте ръцете си прибрани до тялото, със събрани длани под гърдите в така наречената позиция „камбанария“. Това е добре познатото събиране на пръстите, така че да образуват своеобразен триъгълник, наподобяващ именно камбанария. Дръжте ръцете си така, когато презентирате или разговаряте с някого – това демонстрира увереност и най-вече отвореност към позицията на другия (независимо дали е един човек или аудитория). Този жест е силен и трябва да внимавате с него – понякога може да изглежда изключително неестествено, дори арогантно, което създава напълно противоположно впечатление. Добре е, преди да го използвате, да потренирате пред огледалото и да го отработите като напълно естествена позиция на ръцете ви, така че да не изглежда твърде преднамерен и агресивен. Усвоите ли го, аудиторията ви ще има напълно различно отношение към вас по време на разговор или презентация.

Думите са важни, но без жестове те остават само думи. Не забравяйте важността на езика на тялото и го използвайте, за да изглеждате уверени и убедителни.

Свързани публикации