Знаците, че отчаяно се нуждаете от почивка

A4VXEI2E9G

Всички казваме, че обичаме свободното си време, но наистина ли е така? Пълноценно ли го прекарваме? Или сме работохолици, които не могат да спрат? Можем ли да се откъснем от служебните си задължения? Или сме готови да платим с продуктивността и здравето си? Вижте кои са знаците, че е настъпил моментът, в който следва да изпуснете парата и да излезете във ваканция.

 1. Започвате да изглеждате като човека от паспортната ви снимка

Този израз е стара шега, но трябва да признаем, че съдържа голяма доза истина. Знаците на хроничния стрес по лицето ви индикират наближаващ бърнаут. Дошло е време за почивка, ако проявите ви на раздразнителност към колеги са зачестили, ако все по-трудно се концентрирате над рутинните си задачи, ако главоболието ви е станало хронично, ако имате проблеми със стомаха или още по-сериозни здравословни проблеми.

 1. Страдате от безсъние

Независимо дали заспивате трудно или се будите посред нощ, проблемите със съня са симптом за преработване и стрес.

 1. Пропускате важни събития в личния си живот

Ако пропускате твърде много семейни вечери, училищни концерти или други събития, това е знак, че се нуждаете от почивка, споделена със семейството.

 1. Правите повече грешки на работа

Ако напоследък правите повече грешки от обикновено, без значение какъв е техният характер, приемете го като червена светлина и рестартирайте ума си.

 1. Вече не сте ентусиазирани в работата си

Ако дейността, която някога ви е въодушевявала, сега ви дразни, може би се нуждаете от почивка. Ако не можете да си спомните какво ви е накарало да заобичате работата си, може би е време да се махнете поне за кратко.

 1. Загубили сте чувството си за хумор

Шегите ви разсмиват все по-трудно и все по-рядко намирате нещо за смешно, когато става дума за предизвикателства в работата. Е, време е да се замислите над причината и да вземете мерки.

 1. Малките хълмчета се превръщат в планини

Онова, с което сте се справяли ефективно в миналото, вече ви се струва като непреодолимо препятствие. Изводът отново е, че имате нужда да пренастроите ума си.

 1. Целият ви живот се върти около работата ви

Не само животът ви, а идентичността ви е тясно обвързана с работата – толкова тясно, че забравяте кои сте всъщност. Припомнете си, като си вземете отпуск.

 1. Можете да мислите само за работа

Когато прекарвате свободното си време, мислейки или говорейки за работа, това е знак, че трябва да смените перспективата си.

 1. Почивката ви се превръща в бездействие

Вместо да спортувате или да се забавлявате с приятели, единственото, за което имате сили, е да се излегнете на дивана пред телевизора и да прекарате уикенда в полубудно състояние.

 1. Взимате нездравословни решения, за да се справите със стреса

Първото, което правите, когато се приберете след работа, е да си налеете чаша вино. Все по-често пропускате тренировките си. Дали не се нуждаете от промяна?

 1. Мечтаете за всичко друго, но не и за работа

Ако постоянно мечтаете да спечелите от лотарията или за дълъг престой на тропически остров, но не и да постигнете кариерните си цели, значи наистина е време да се погрижите за себе си и да си вземете почивка.

Свързани публикации