13+ съвета, ако в момента търсиш нова работа!

vvvvv girl-surfing-net

Ето какво трябва да сториш, ако искаш да откриеш следващата си работа. Колкото по-подготвен и целенасочен си, толкова по-скоро ще се радваш на успех. Следващите съвети за откриване на мечтаната работа може да изпробваш още на „Виртуални дни на кариерата  2021″ на 10 юни от 11:00 До 17:00 часа.

1. Фокусирай се върху това, което наистина търсиш
Използвай търсачките в сайтовете с обяви за работа, за да намериш свободните позиции, които са подходящи за теб, като въведеш ключови думи, местоположение на компанията, вид заетост и др. Стесняването на критериите за търсене ще ти помогне да откриеш наистина това, което ще ти пасне, вместо да преглеждаш стотици нерелеванти на уменията и желанията ти обяви.

2. Изгради своя професионална марка
Създай си профил в LinkedIn и/или други професионални мрежи, групи и форуми, които имат отношение към сферата ти на дейност. Силната лична марка, която те представя в професионална светлина, ще даде на работодателите още един поглед върху кариерното ти развитие и ще засили доброто впечатление от кандидатурата ти

3. Използвай мрежата си от приятели и познати
Все повече се запълват, без да се рекламират. Понякога е по-вероятно да отидеш на интервю за работа след като си бил препоръчан, просто защото HR специалистите са заети, а и не е лоша идея да обмислиш кандидатура, дошла като предложение от някой, който вече е част от компанията и познава добре работата в нея. Ето защо, не се фокусирай само върху традиционните начини за търсене на работа – общувай с повече хора и проучвай за кариерни възможности в компаниите, където те работят.

4. Създай си списък с компании, в които би искал да работиш
Ако все още не си избрал конкретно към кои фирми се стремиш, е добре да проучиш информация за работодателите в сферата на дейност, която те интересува и да си създадеш списък с тези от тях, които ти харесват. Доста от тази информация е достъпна в интернет, можеш да разпиташ и твои колеги или познати, както и да посетиш за повече детайли Employer branding секцията на JobTiger. След като имаш списък с желани работодатели, поинтересувай се дали твои познати не работят за някой от тях и дали не биха те препоръчали. Разглеждай редовно секциите на сайтовете им с кариерни възможности и ако е възможно, се регистрирай за получаване на известия по имейл при вакантни позиции. Не е лоша идея и да изпратиш СV и мотивационно писмо до специалистите по подбор на желаните от теб фирми, така ще те имат предвид, когато тръгнат да търсят нови служители.

5. Имаш нужда от грабващо (но не на външен вид) СV 
Стандартите за автобиографиите и резюметата се променят непрекъснато и това, че имаш СV, което е работило добре за теб преди 5 или 10 години, не означава, че и днес този документ ще ти е от полза. Не се увличай обаче по външния вид, важно е съдържанието. Със сигурност СV-то трябва да изглежда добре и да е лесно за четене, но цветът и уменията за създаване на визии, са необходими да се демонстрират само за позиции, свързани с дизайн. Нека резюмето е семпло и да съдържа основни теми и ключови думи, които бързо да ориентират четящия. Употребата на специфични шрифтове може да възпрепятства четенето на документа от някои софтуери, така че не рискувай!

6. Фокусирай се върху постиженията си
Друг съвет за СV-то: ако кандидатстваш за длъжност като медицинска сестра или като мениджър продажби, задълженията ти се предполагат от длъжностната характеристика. Да напишеш пълен списък на дейностите, извършвани от медицинските сестри или мениджърите продажби няма да ти помогне да се откроиш сред останалите кандидати. Това, което ще добави стойност на кандидатурата ти, са твоите постижения. Разкажи за успехите, нововъведенията или откритията ти от досегашния ти трудов опит. Именно те са ключовите моменти, върху които да изградиш автобиографията си.

7. Бъди целенасочен!
Важно е да отделиш време, за да напишеш целенасочени автобиографии и мотивационни писма, които конкретно свързват квалификацията ти с критериите за наемане на работата, за която кандидатстваш. Така специалистът по подбор ще може бързо да прецени дали и колко си квалифициран за позицията. Ще имаш много по-голям шанс да бъдеш поканен на интервю, ако си бил конкретен и целенасочен в подадената от теб информация, отколкото ако просто изпращаш по-общи СV и мотивационно писмо.

8. „Прочисти“ социалните си медии от неподходящи послания
Специалистите по подбор често търсят информация в Google за кандидатите преди да ги наемат, а социалните медии могат да подадат двусмислени сигнали за личността ти. Преди да започнеш да търсиш работа, „прочисти“ профила си във Facebook и другите социални мрежи!

9. Подготви се добре за интервюто
Отделянето на време, за да се подготвиш за този решаващ разговор, ще ти помогне не само да си по-успешен, но и да си по-малко стресиран. Ето какво можеш да направиш, ако получиш покана за интервю: проучи компанията предварително и си създай списък с въпроси, които и ти можеш да зададеш на интервюиращия; съобрази облеклото си (нека е спретнато, делово и да отговаря на стила на организацията, в която си поканен за разговор); упражнявай се с приятел или близък в задаване и отговаряне на въпроси, подобни на използваните от специалистите по подбор; дай си сметка за езика на тялото и ако се налага поработи малко и върху него.

10. След интервюто
Бъди любезен не само по време на същинския разговор, но и след това. Кратък имейл или бележка след срещата, за да благодариш за отделените време и усилия и да подчертаеш, че продължаваш да се интересуваш от конкретната позиция, също ще те представят като един по-добър кандидат. Все пак, на всеки е приятно да бъдат оценени усилията му.

11. Бъди търпелив 
Интервюто е свършило. Ще се обадят ли до седмица? Вероятно не. Не само ще отнеме известно време, за да получиш отговор, но ако всичко е минало добре, е възможно да те поканят не на работа, а… на следващо интервю. Приеми забавянето и необходимостта от нови усилия като част от процеса и отново дай най-доброто от себе си. И, да – бъди търпелив, за добро е!

12. Бъди любезен, дори когато не харесаш офертата
Не е нужно да приемаш някоя работа само защото ти е била предложена, но ако решиш да откажеш, направи го внимателно и учтиво. Имай предвид и че не е задължително решението ти веднага да е „да“ или „не“. Може да успееш да уговориш по-добри условия или пък някакъв бонус.

13. Не е лично
Каквото и да се случи в процеса на търсене на работа, добре е да си даваш сметка, че това не е лично. Много е трудно да не се обезсърчиш, ако нещата не се случат бързо. Може да отидеш на десетки интервюта, да изпратиш стотици пъти автобиографията си и все да чакаш „онова“ обаждане. При всяко отхвърляне не забравяй, че просто за тази позиция ти не си подходящият кандидат, но някъде някой специалист по подбор търси да наеме точно човек като теб.
Ако все пак в един момент решиш, че нещата са безнадеждни, просто си дай почивка – спри за малко да търсиш работа и прави нещата, които те правят щастлив. Съвземи се и тогава продължи!
Съвет +:

Не вярвай, че в кризата не се търсят нови служители! Работодателите, които в момента наемат хора, може да срещнеш онлайн – на 10 юни от 11:00 до 17:00 часа – на „Виртуални дни на кариерата 2021“. Регистрирай се безплатно и просто влез в чат с избраните от теб работодатели!

Успех!

Свързани публикации