17 идеи как да релаксираш преди интервю за работа

17 идеи как да релаксираш преди интервю за работа

Ако ти предстои интервю за работа, е напълно нормално да си напрегнат и притеснен от срещата. Важно е обаче да намериш начин да се отпуснеш! Ние ти предлагаме не една, а цели 17 идеи.

Защо е важно да релаксираш преди интервю за работа?

Интервюиращият най-вероятно ще улови притеснението и тревогата ти и може да се запита дали нервите ти ще издържат на стреса в деловото ежедневие (а всички знаем, че напрежението е част от повечето работни позиции днес).
От друга страна, кандидат, който излъчва увереност, винаги ще изглежда по-добър от еднакво квалифицирания конкурент, чиито нерви видимо са по-неиздръжливи.
Освен да направиш страхотно впечатление, отпускането преди интервю ще ти помогне и ти да се чувстваш по-добре.

17 съвета как да релаксираш преди интервю за работа

1. Приготви се

Има цял куп неща, които трябва да направиш, за да се подготвиш за интервюто – направи ги навреме (най-късно в деня преди срещата) и не ги оставяй за последния момент, защото това ще те напрегне. Проучи компанията и хората, с които ще разговаряш, практикувай отговори на често задавани въпроси на интервю за работа и подготви всички материали, които трябва да носиш със себе си.

2. Участвай във фиктивно интервю

Актьорите неслучайно репетират преди да излязат на сцена. Колкото повече пъти практикуваш нещо, толкова по-естествено става то за теб.
Помоли приятел  или близък да ти зададе поредица от често срещани въпроси на интервю, упражни уводните си думи и репетирай ключови твърдения и истории, на които искаш да се опреш в разговора.

3. Преговори, но спри с проучванията

Не прекарвай последния половин час преди интервюто, провеждайки допълнително проучване за фирмата в последния момент. Ако искаш да прегледаш бележките си още веднъж, това е добре. Просто не добавяй нищо ново, което да трябва да запомниш, или ще имаш твърде много неща, които да се прескачат в ума ти.

4. Хапни добре

Ако се нахраниш здравословно, това навярно ще ти осигури спокоен стомах по време на интервюто. Но когато казваме да се нахраниш добре, имаме предвид да се чувстваш заситен и доволен, така че ако това означава да ядеш пица или хамбургер, давай!

5. Прави упражнения

Знаеш ли как тялото физически реагира на стрес? Произвежда доста адреналин, който преминава през вените ти, и един от най-добрите начини да го изхвърлиш от организма си е чрез упражнения.
Ползите от спортуването обаче не спират дотук. Упражненията също така карат тялото да произвежда ендорфини, което ще повиши усещането ти за щастие и увереност. Може да потренираш във фитнеса, да практикуваш йога или да потичаш сутринта преди интервюто, но не забравяй да си оставиш достатъчно време за душ.
Като алтернатива, може просто да се разходиш. Чистият въздух също прави чудеса.

6. Пристигни по-рано

Ако не пристигнеш за интервюто в уречения час –  ще направиш хем лошо впечатление, хем ще се изнервиш допълнително. Не е добре обаче и твърде рано да се явиш на срещата – това ще окаже ненужен натиск върху интервюиращия. Гледай да стигнеш на уговореното място 10 мин преди часа на интервюто.

7. Провери външния си вид

Облякъл си се подобаващо, сресал си косата си и си се уверил, че между зъбите ти няма нищо, преди да излезеш от вкъщи. Страхотно! Преди да влезеш в сградата, където ще е интервюто, провери отново дали външният ти вид все още е безупречен. Ще те успокои да знаеш, че изглеждаш добре.

8. Обади се на приятел или близък

Нищо няма да успокои нервността ти така добре, както да споделиш на глас с подкрепящ те човек, че си притеснен. Много по-спокоен ще се почувстваш, ако чуеш от някого, че си страхотен и можеш да се справиш.

9. Слушай музика

Пусни си песен или мелодия, която те кара да се чувстваш нахъсан и силен или пък те успокоява – ти избери!

10. Не се стресирай

Тревожността може да бъде порочен кръг, затова не подчертавай факта, че си стресиран. Приеми, че това е нормална реакция, която всеки изпитва. (Ако интервютата за работа не бяха естествено причиняващи стрес, тази статия нямаше да съществува).

11. Дишай

Когато сме притеснени, започваме да дишаме бързо и плитко, но това не е най-ефективният начин да наситим с кислород кръвта си. Дълбоките и бавни вдишвания ще изпълнят тялото ти с кислород, който е естествен релаксант. Ще мислиш по-ясно и ще се разсеят някои от физическите симптоми на стрес.

12. Изключи се

Социални медии, политически новини, имейли или текстове за други стресови фактори в живота – сега е моментът да ги забравиш! В най-добрия случай, те просто ще те разсеят, но в най-лошия – ще те изненада нещо неприятно и няма да можеш да се успокоиш и концентрираш за предстоящата важна среща.

13. Мисли за хубави неща

Представи си как отговаряш уверено на всеки въпрос и се изразяваш перфектно. И опитай да прогониш всякакви мисли за провал от главата си.

14. Спомни си защо си поканен на интервюто

Не си представяй интервюиращия като злодей, който стои между теб и желаната работа. Това ще доведе до напрежение и съответните физически реакции на тялото, когато е под стрес.
Вместо това, не забравяй, че си поканен на интервю, защото някой е прочел твоята автобиография и е преценил, че може да се справиш чудесно. Интервюиращият е приятел, а не враг, той просто иска да види дали ще се впишеш добре в компанията.

15. Поговори си със себе си

Да си дадеш сам кураж е доказана техника за преодоляване на нервността преди интервю за работа. Намери тихо място с огледало и си кажи, че от теб ще стане страхотен служител, припомни си колко си квалифициран и какви постижения имаш. Може да звучи налудничаво, но точно както разтягането на устните в усмивка доказано може да те направи по-щастлив, това, че си казваш, че си  уверен, може да те накара да се почувстваш по-уверен.

16. Промени гледната си точка

Ако си кажеш, че това интервю е най-важното нещо, което се е случвало в живота ти и провалът ще унищожи всичките ти надежди и мечти, тогава, да, ще бъдеш доста стресиран. Но ако си кажеш: „Хей, това е просто разговор, за да се разбере дали работата ми в тази компания е добра идея и за двете страни“, тогава напрежението ти ще се понижи.

И накрая, предефинирай това, което чувстваш – ти не си стресиран, просто си развълнуван!

17. Планирай нещо приятно след интервюто

Планирай нещо, което да очакваш след интервюто за работа като награда. Няма значение дали това ще е питие с приятели или ще гледаш филм у дома, хапвайки любимата си храна. Независимо как ще протече интервюто, ще знаеш, че останалата част от деня ти ще бъде страхотна.

Идея +:

Избери един, няколко или всички предложени начини, за да се чувстваш спокоен и уверен преди да се впуснеш в предизвикателството „Национални дни на кариерата 2021“. Знаеш ли, че тази пролет това изложение е единственият ти шанс да участваш в събитие за търсене и предлагане на стаж и работа на живо и очи в очи да се срещнеш с представителите на желани от теб компании?

Дишай дълбоко, усмихни се и ела смело на софийското издание на най-големия кариерен форум у нас – на 18 и 19 май в НДК, ет. 5!

Успех!

Свързани публикации