Как да избереш работодателя, с който да се срещнеш на онлайн форум?

11-01

Знаеш, че в класическия процес по подбор рекрутърите са тези, които изчитат документите на откликналите на обявите им и уговарят интервюта само с предпочетени от тях кандидати. На онлайн форум на JobTiger имаш уникалния шанс – ти да разгледаш представянето на работодателите и ти да избереш с кого да е интервюто ти!

Не е за изпускане, нали? Ако още не си се регистрирал за виртуалния ден от „Национални дни на кариерата 2021“ – 8 април, знай, че отнема само 1-2 минути и е напълно безплатно. Ето тук!

За да си удовлетворен и доволен от работата си, трябва да откриеш място, където ще успееш да се впишеш, докато преследваш целите и мечтите си. Освен стартовите заплати и бонуси при различните работодатели, които са лесни за сравнение, има и други и то дори по-важни аспекти, които трябва да проучиш и обмислиш. Ето кои са.

Фирмена култура
Всеки работодател има различна визия и начин на поведение. Дрескодът може да е външен индикатор за това, но ще трябва да усетиш и йерархичната структура и методологиите на конкретните фирми. Попитай познати (ако имаш), които работят или са работили в тази фирма или потърси в интернет информация за репутацията на компанията: как се отнася към служителите си; оказва ли положително въздействие върху околната среда и как работодателят допринася за общността; каква е политиката й за баланс между професионалния и личния живот, гъвкавото работно време, годишния отпуск и др.

Обучение и кариерен път

Обучението е важно за всеки, а за младите специалисти трябва да е и водещо при избор на работно място! Разбери какво обучение обикновено се предлага в компаниите, сред които ще избираш, как е организирано то, колко дни в годината е, дали е вътрешно или пък се предоставя от външни фирми. Добре е да научиш как младите специалисти и новопостъпилите кандидати в дадена компания обичайно се придвижват нагоре по йерархията й? Има ли в мениджърския екип бивши стажанти на фирмата? 

Добре е и да си дадеш сметка какво още ще трябва ти да научиш и да развиеш като умения, за да се впишеш в дадена компания и да напреднеш в йерархията й.

Размер на компанията
Във всеки сектор се срещат мултинационални корпорации, средни по големина компании, както и стартиращи фирми. Това може да бъде добра отправна точка за решението ти с кой работодател да проведеш интервю, тъй като по-големите фирми са склонни да предлагат по-високи начални заплати, но пък провери дали там няма да е по-трудно да се отличиш сред многото други работещи. В малка компания ще си съществена част от екипа, още с постъпването си, но може да се притесняваш дали тя е жизнеспособна в дългосрочен план…

Местоположение на компанията
Искаш ли да работиш в центъра на големия град или предпочиташ по-спокойните крайни квартали…  Как местоположението на фирмата и времето за пътуване до офиса ще се отразят на социалния ти живот и извънслужебни ангажименти? Ще трябва ли да се съобразяваш със задръстванията по пътищата в час пик или бързо и лесно ще стигаш, например с подземен транспорт, пеша или с велосипед? 

Как да научиш повече за компаниите, от които избираш:

Разпитай приятели и познати;

Разгледай обстойно сайта на фирмата;

Използвай Google и други търсачки, но – прецизирай умно източниците на информация, коментари и мнения;

Проучи заплатите за млади специалисти в избрания от теб сектор, виж какви са и финансовите перспективи – като се запознаеш със средните доходи на старшите специалисти в отрасъла. Най-лесно ще е да използваш данните, предоставяни безплатно от www.zaplatomer.bg/

Провери в Employer branding секцията на JobTiger – там вече има достатъчно подробности за водещите работодатели у нас.

И, разбира се, виж списъка с компаниите, които ще търсят хора като теб на 8 април по време на виртуалния ден от „Национални дни на кариерата 2021“.

Успех!

Свързани публикации