Кажи ми хобито си: Мая Джамбазова, Варна

Мая Джамбазова, която стана финалист в конкурса на JobTiger.tv „Кажи ми хобито си“, се срещнахме и разговаряхме минути преди концерта на Hooverphonic, с който зарадвахме победителите в конкурса. Във видеото ще научите повече за хобитата на Мая и ще чуете част от най-популярната песен на Hooverphonic, изпълнена на живо в София – Mad about You.

Ето и текстът, който Мая изпрати за конкурса:

My Hobby

Хобито ми е историята – историята във всичките ѝ форми. Имаше едно твърдение, че около нас всичко е математика, защото творенията на природата имат точен ритъм и параметри. Е, за мен всичко е история, защото всяко човешко дело има своята писана или устно разказана биография.  Музиката, киното, технологиите имат вековни биографии, съхранени в световните архиви, домашните библиотеки и фонотеки.

Освен богата обща култура, хобито ми и дава житейска мъдрост, възможност да уча от вековната мъдрост на поколенията, запечатали преживяното от тях на лист хартия или друг носител.  Наученото прилагам в реални ситуации, както и в професионалните си изяви. Като стажант-учител по История, се опитах да вдъхновя по-будните си възпитаници да се заровят по-надълбоко в аналите, за да открият собствената си житейска философия, черпейки от чуждия опит. Използвам начина на разсъждение на историка, за да се боря с всекидневните несгоди, а натрупаната информация ми служи в развиването на скромната ми, все още, журналистическа кариера. Уменията придобити в университета, ми дават възможността да се развия и в сферата на науката.

A иначе разпускам от напрегнатото ежедневие с музика. Но не каква да е музика, а рок и метъл, които носят удърна сила и положителен заряд. Милитари ритмиката на парчетата от албумите на Rammstein и Laibach ми дават енергия да продължа напред. Това е моят отдушник! Ако хобито определя човека, то вероятно моето изразно средство е музиката, защото казва повече, отколкото голите кухи фрази, заливащи ни от всеки ъгъл. Метъл поезията облича злободневните проблеми и вечните въпроси на битието, в красиви рими, потопени в китарните рифове. Така нещата от живота са далеч по-лесни за възприемане. Философията на музиката пренасям и в работата си, обръщайки вниманиe на истински значимите проблеми и дистанцирайки се от пошлото.

Донякъде успях да превърна хобито си в професия, пишейки за електронното издание „Spisanie.to“. Участието в този младежки проект ми носи огромно вътрешно удовлетворение и душевен мир.  С екипа се свързах благодарение на jobtiger.bg, a програмата “Kosher”ме запозна с креативни колеги, с които ще реализираме съвместен проект. Пожелавам същото и на останалите потребители в „Кошера“!

Автор: Мая Джамбазова, гр. Варна, 23 год.

Публикации от серията