Кои дрехи (не) са подходящи за интервю за работа

Кои дрехи (не) са подходящи за интервю за работа

Наистина ли е толкова важно да изглеждаш подобаващо на интервю за работа? Отговорът е кратък и безспорен – да. За подробности – прочети цялата статия. Насоките в нея ще ти помогнат да направиш добро впечатление на предстоящите в следващите седмици „Национални дни на кариерата“ във Варна, Пловдив и София.

Искаш или не, щом ще се бориш за  конкретна позиция, трябва да създадеш и най-доброто впечатление с вида си. Провокативно облекло, прекалено разголване или пищни аксесоари са неща, които наистина ще намалят шансовете ти да бъдеш нает на позицията, за която се бориш.

Какво да облечеш на интервю за работа?
Деловият вид внушава, че си сериозен кандидат още в момента, в който преминеш през входната врата на компанията.

* Сако. Саката са идеален избор за интервю за работа. Те могат да придадат завършен делови вид на ризата с копчета или на семплата рокля. Добре е да са едноцветни (без да са прекалено ярки) или с по-семпъл десен, за да изглеждаш професионално.

* Костюм. Костюмите често са предпочитано облекло за интервю за работа и са подходящи както за мъжете, така и за жените. Не забравяй  обаче да направиш проучване преди да облечеш костюма си. Ако в компанията, където си поканен на интервю за работа, е прието да се ходи в по-неформално облекло, костюмът може да не е най-правилният ти избор за срещата със специалиста по подбор.

* Рокля. За жените семплата рокля може да бъде чудесен избор. Неутралните цветове на дрехата са за предпочитане – сиво, черно, бяло, бежово, както и някои не особено ярки тонове на синьо, зелено и лилаво. За да ти придава делови вид, роклята не трябва да е прекалено къса или изрязана, както и да има дълбоко деколте и да е прекалено очертаваща формите на тялото. В комбинация с класически бижута, добре подбраната рокля ще ти даде търсения представителен и професионален вид.

* Риза с копчета. Ризите с копчета са чудесен вариант за делови срещи в неформална среда. Когато разговорът е в по-формална среда, ризата с копчета пък е чудесна основа, към която да прибавиш сако и/или вратовръзка.

* Пола/панталон. При избор на пола или панталон за интервю за работа, трябва да се водиш от същите съображения – да не са къси, изрязани, с кръпки или спортни, както и да не са с пищни орнаменти или в твърде ярки тонове.
Която и дреха да избереш за деловата среща, не по-малко важно е тя да е чиста и изгладена. И не забравяй – обувките! Избери ги в тон с дрехите си и нека не са прекалено фрапиращи на вид или цвят. Те също трябва да са идеално почистени!

Какво да НЕ обличаш на интервю за работа?
Не само деловият етикет, но и културата в конкретната компания, за която кандидатстваш, е определяща за избора ти на облекло и аксесоари.
Например, ако работната среда е непринудена, по-голямата част от хората в офиса може да са с дънки и хубав чифт дънки, съчетани с риза, могат да са подходящи за явяване на точно това интервю. Когато в компанията се държи на повече официалност обаче, добре ще е да си с костюм.

Ето и някои често срещани в ежедневието ни неща, които трябва да избягваш винаги при интервю за работа:

* Прекалено ежедневно облекло. Ежедневната рокля може да означава нещо различно за различните хора, но има много често срещани дрехи, които се считат за твърде небрежни и трябва да се избягват. Такива са: клинове, анцузи, пижами, скъсани дънки, къси панталони, суичъри, ежедневни тениски, джапанки, прекалено разкриващо тялото облекло или прозиращо бельо.

* Тесни или скъсани дрехи. Деловото облекло не бива да очертава прекалено извивките на тялото, затова впитите дрехи не са подходящи за интервю за работа. Разкъсаните дрехи може да са модерни, но едва ли ще те представят в желаната от теб светлина.

* Всичко твърде ярко или крещящо. Искаш да направиш незабравимо впечатление на интервюто си за работа, нали? Но носенето на ярки и крещящи дрехи и аксесоари определено не е разумният начин за това. Твоите умения и квалификация са това, което трябва да изпъква – не дрехи, бижута или чанти. Избягвай неонови разцветки, червено, ярко оранжево и други твърде ярки и по-скоро подходящи за други поводи цветове.
Има обаче изключения от това правило!
За творчески позиции като дизайн, изкуство, мода или работни места, които изискват по-ярко облекло, това правило не важи.

* Твърде много аксесоари. Докато някои стилни аксесоари, като часовник, гривна или колие, са чудесно допълнение към твоето облекло, твърде много от тях водят до нежелано разсейване. Избягвай  големи бижута, пиърсинг на лицето или всякакви други неща, които биха могли да попречат на доброто впечатление.
Това може дори да включва парфюми или одеколони, които са с твърде натрапчив аромат или тежък грим. Когато се съмняваш дали си прекалил, направи вида си още по-изчистен! Интервюто за работа не е моментът да изпробваш нова техника за боядисване на коса или гримиране.

* Ежедневни обувки. Джапанките и ежедневните сандали като цяло не са нещо, което да носиш на интервю за работа, освен ако не избереш консервативен сандал с не много висок ток. Ако е възможно, избери семпла обувка, която допълва тоалета ти ненатрапчиво.
Увери се, че токовете не са твърде високи или че обувките не са с износен вид или повредени.

* Шапки. Шапките са категорично забранени за професионално интервю за работа. Това включва и качулките! Освен това, слушалките за телефона ти трябва да са прибрани в чантата или джоба ти, тъй като те разсейват вниманието и могат да се възприемат като неуважително отношение от твоя страна. Последното нещо, което искаш е да създадеш у интервюиращия впечатлението, че не се интересуваш от това, което казва, нали?

Единственото изключение при носенето на шапки е за лица, които носят такива поради религиозни или културни вярвания.

 

Свързани публикации