Виж как да избегнеш най-честите грешки по време на видео интервю за работа!

Виж как да избегнеш най-честите грешки по време на видео интервю за работа!

Благодарение на съвременните технологии вече може да се явиш на интервю със специалист по подбор буквално по пантофи. Но удобството на онлайн интервютата не бива да те подмамва да пренебрегваш подготовката им.

Виж кои грешки най-често допускат другите кандидати по време на видео разговор и не бъди като тях!

*Не обмислят обстановката

Най-честата грешка, допускана от кандидатите по време на видео интервю, е подценяването на обстановката, в която са по време на онлайн срещата. Дали ще си в офис или у дома си – важно е атмосферата да е възможно най-професионална, а фонът – неутрален. Камерата не бива да показва ненужни вещи, неподредено помещение, както и неща, които нямат общо с деловия аспект на живота ти или биха могли да се тълкуват двусмислено или негативно, като: бутилка бира, непослушен домашен любимец, прекъсващи те деца, роднини или приятели!

Безпорядък в помещението или живота ти ще те представи като човек, който не може да организира добре времето си и не обръща внимание на детайлите.

* Не правят „сухи“ тренировки

Кандидатите рядко се запознават предварително със софтуера и оборудването, необходими за онлайн интервю. Опитът да разучиш как се установява връзка или как се работи с камерата и микрофона, след като интервюто е започнало, говори за липса на подготовка и подценяване на срещата.
Ако искаш да изглеждаш компетентен, проведи пробен разговор преди интервюто. Увери се, че необходимите програми са изтеглени, инсталирани и готови за употреба. Непременно провери предварително и за евентуални технически проблеми – заредена ли е батерията на лаптопа, достатъчно силна ли е връзката с интернет и т.н.

И не забравяй още в началото на срещата да попиташ човека отсреща дали те вижда и чува добре. Не е в твой интерес по време на разговора интервюиращият да се напряга, за да проумее какво му казваш.

* Не се обличат подходящо

Както казахме – може да си по пантофи, но това е една от малкото волности, които може да си позволиш по време на онлайн среща със специалист по подбор. Нищо че си си у дома, разговорът е делови и такъв трябва да е и външният ти вид. И най-вече, нужно е да демонстрираш сериозно отношение към човека, с когото разговаряш и позицията, за която кандидатстваш.

Подбери облеклото, прическата и бижутата все едно си на живо интервю за работа. Избягвай ярките цветове, прозрачните блузи, неогладените или зацапани дрехи, както и натрапчивия грим и разсейващите аксесоари.

И се увери, че облеклото ти е подходящо – от главата до петите. Никога не се знае какво ще се случи по време на интервюто. Ако си със спортен панталон или долнище на пижама и се наложи да станеш, за да вземеш нещо, това ще бъде смущаващ момент.

* Не гледат в камерата и не се усмихват

Много е лесно да допуснеш тази грешка, ако не обърнеш специално внимание на това. По време на интервюто е важно да гледаш в камерата, а не в своя образ на екрана или пък някъде настрани.
И не забравяй да се усмихваш и да демонстрираш ангажираност към разговора. Ако смяташ, че лесно ще забравиш това правило, постави си бележка с надпис „Усмихвай се!“ точно над камерата (увери се, че листчето не покрива обектива).

* Не заемат правилна поза

Стойката ти не трябва да излъчва напрежение, но трябва и да демонстрира вниманието ти. Добре е да се наведеш съвсем леко напред към камерата, но не лягай върху нея! Седни така, че да не си прекалено близо до камерата, но и да не си в другия край на стаята и дръж гърба си изправен.

* Не спират да докосват лицето си

Нормално и обичайно е да докосваме многократно лицето си през целия ден, но по време на видео интервю това може да те представи като неуверен или твърде притеснен, а и ще разсейва специалиста по подбор. Опитай да контролираш желанието да се почешеш по носа или пък да отметнеш косата си зад ухото.

*Не избират подходящо осветление
Интервюиращият иска да те види, иначе защо би насрочил с теб видео, а не телефонен разговор. Ако си в слабо осветено помещение, специалистът по подбор няма да получи ясна представа за това кой си  и дали пасваш на представата му за подходящ кандидат. Добра идея е да проведеш предварително онлайн разговор с твой приятел или доверен човек и да го попиташ дали те вижда ясно и дали нещо в позата ти или фона на разговора го разсейва или дразни.

Идея +:

Подготви се и виж какво наистина се случва на онлайн интервю за работа, като се регистрираш за виртуалния ден от „Национални дни на кариерата 2021“ На 8 април ще имаш възможност ти да поканиш на разговор представителите на водещи компании, които търсят млади специалисти и стажанти!

Свързани публикации